Kadife çiçeğinin (Tagates erecta L.) gelişimi ve çiçek kalitesi üzerine bazı mikrobiyal gübrelerin (BBDR ve mikoriza) etkileri
The effects of some microbial fertilizers (BBDR and mycorrhiza) on the development and flower quality of marigold (Tagetes erecta L.)
- Tez No: 844504
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kadife, BBDR, Mikoriza, Tagates erecta, Marigold, PGPR, Mycorrhiza, Tagetes erecta
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma 2021-2022 yıllarında ısıtmasız sera içerisinde yetiştirilmiş kadife çiçeği (Tagates erecta L.) türünde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı bakteri ırklarından oluşan BBDR solüsyonlarının ve mikorizanın kadife çiçeğinin gelişimi üzerine etkileri belirlenmiştir. Denemede morfolojik, fizyolojik ve fenolojik parametreler incelenmiştir. Vejetasyon süreci boyunca mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında toplanan verilerin ortalamaları alınmış ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Bitki boyu, bitki çapı, çiçek boyu, çiçek çapı, çiçek verimi ve kök parametreleri açısından mikrobiyal gübre uygulamaları istatistiki anlamda kontrol grubundan ayrılarak daha iyi sonuçlar vermiştir. Bunlar arasında 4. uygulama genel anlamda öne çıkan uygulama grubu olmuştur. Yaprak alanı ve antosiyanin bakımından sonuçlar genel anlamda önemsiz bulunmuşken, klorofil birikimi açısından da 4. uygulamaöne çıkan uygulama grubu olmuştur. Aynı zamanda ilk çiçeklenme tarihi bakımından da uygulama gruplarının hepsi kontrol uygulamasından ayrılmış ve erken çiçeklenmeyi sağlamıştır. Veriler ışığında, mikrobiyal gübrelerin tekli veya birlikte kullanımı şeklinde yapılan uygulamaların bitkilerin gelişim parametrelerinde önemli farklılıklar oluşturduğu ve 4. uygulamanın ise öne çıkan uygulama olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on marigold flowers (Tagetes erecta L.) grown in an unheated greenhouse during the years 2021-2022. The effects of BBDR solutions consisting of different bacterial strains and mycorrhiza on the development of marigold flowers were determined in the study. Morphological, physiological, and phenological parameters were examined in the experiment. The averages of data collected during the vegetation process in May, June, July, August, and September were taken, and comparisons were made. Microbial fertilizer applications showed better results statistically compared to the control group in terms of plant height, plant diameter, flower height, flower diameter, flower yield, and root parameters. Among these, the 4th application stood out as the overall superior application. Results regarding leaf area and anthocyanin were generally considered insignificant, while the 4th application emerged as the superior application group in terms of chlorophyll accumulation. Additionally, all application groups differed from the control group in terms of the first flowering date, promoting early flowering. Based on the data, it was concluded that the applications of microbial fertilizers, either singly or in combination, led to significant differences in the growth parameters of plants, and the 4th application stood out as the superior one.