Non-valvuler atriyal fibrilasyonda sol atriyal apendiks trombüsü öngörmede ileri interatriyal blok (baye's sendromu)
Advanced interatrial block as a predictor of left atrial appendage thrombus in patients with non-valvular atrial fibrillation: Baye's syndrome
  1. Tez No: 844565
  2. Yazar: ELMAS KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRDEVS AYŞENUR EKİZLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, Baye's sendromu, Interatriyal blok, Sol atriyal trombüs, Atrial fibrillation, Bayes syndrome, Interatrial Block, Left atrial thrombus
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş: Atriyal fibrilasyon (AF), en sık görülen sürekli kardiyak aritmidir. AF, yüksek inme riski ile yakından ilişkilidir ve en sık görülen trombüs lokasyonu sol atriyal apendikstir (LAA). Kardiyoversiyon veya katater ablasyon planlanan hastalarda sol atriyal trombüsü dışlamak için sıklıkla transözofageal ekokardiyografi (TÖE) kullanılır. Interatrial blok (IAB) ile kardiyoembolik olaylara zemin hazırlayan supraventriküler aritmiler arasındaki ilişki ise Baye's Sendromu olarak tanımlanmıştır. Amaç: İnteratriyal bloğun artmış AF ve iskemik inme riski ile ilişkisi iyi bilinmesine rağmen, LAA trombüs oluşumuyla ilişkisi tam olarak incelenmemiştir. Bu çalışmanın amacı, semptomatik paroksismal AF (PAF) nedeniyle ritim kontrolü planlanarak TÖE'ye refere edilen hastalarda ileri IAB (a-IAB)'nin sol atriyal trombüs riski üzerindeki etkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya Şubat 2019 ile Aralık 2022 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kardiyoloji kliniğine başvuran, non-valvüler PAF tanısı ile takipli 750 hasta (ortalama yaşı 57.3 + 11.9 yıl ve 56.1% erkek) dahil edildi. Bu hastaların ayrıntılı demografik verileri, komorbiditeleri, rutin kan tetkikleri, elektrokardiyografi (EKG) ve ekokardiyografi tetkikleri hastane elektronik veri tabanından elde edildi. Hastalar LAA trombüs ve spontan eko kontrast (SEK) varlığına göre dört gruba ayrıldı; sek-trombüs yok, GI-II SEK, GIII-IV SEK ve trombüs saptananlar. Bazal EKG'lerinde IAB varlığına göre; IAB yok, parsiyel IAB (p-IAB) ve ileri IAB olarak hastalar gruplandırıldı ve bu gruplar üzerinden sonuçlar değerlendirildi. Bulgular: 81 olguda (10,8%) sol atriyal trombüs saptandı. Trombüs saptanan grupta inme, CHADS2 skoru, CHA2DS2-VASc skoru ve EHRA skoru daha yüksekti. Ablasyon öncesi tedavilerine bakıldığında trombüs saptanan grupta Varfarin kullanımı daha fazlaydı. Hastaların 40%'ında (n=300) p-IAB, 15,5%'unda (n=116) a-IAB saptanırken, 44,5%'inde (n=334) IAB yoktu. Trombüs saptanan hastalarda P dalga dispersiyonu, P dalga süresi ve PR interval daha uzun, IAB ve a-IAB sıklığı daha fazlaydı. IAB, sol atriyum (LA) çapı, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) ve p dalga dispersiyonu LAA trombüs varlığının bağımsız öngördürücüsü olarak bulundu. Sonuç: Sonuç olarak LAA trombüs sıklığı IAB olan hastalarda daha yüksekti. IAB varlığı, LAA trombüsünün bağımsız öngördürücülerinden biridir. CV veya ablasyon tedavisi planlanan hastalarda TÖE öncesinde LAA trombüs riskinin -IAB ve diğer klinik ve biyobelirteçlerin tespiti ile- değerlendirilmesi, trombüs riskinin yüksek olduğu hastaların öncesinde efektif antikoagülasyon periyodu sağlanmasına olanak tanıyacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Atrial fibrillation (AF) is the most common sustained cardiac arrhythmia. AF is closely associated with an increased risk of stroke, and the most common thrombus location is the left atrial appendage (LAA). Transesophageal echocardiography (TOE) is often used to rule out left atrial thrombus in patients planned for cardioversion or catheter ablation. The relationship between interatrial block (IAB) and supraventricular arrhythmia predisposing to cardioembolic events has been defined as Baye's Syndrome. Aım: Although the association of interatrial block with increased risk of AF and ischemic stroke is well known, its relationship with LAA thrombus formation has not been fully examined. The aim of this study is to investigate the effect of advanced IAB (a-IAB) on the risk of left atrial thrombus in patients referred to TOE with rhythm control planning due to symptomatic paroxysmal AF. Method: The study included 750 patients (mean age 57.3 + 11.9 years and 56.1% male) who were admitted to Ankara Bilkent City Hospital Cardiology Department between February 2019 and December 2022 and were followed up with the diagnosis of non-valvular PAF. Detailed demographic characteristics, comorbidities, routine blood tests, electrocardiography (ECG) and echocardiography examinations of these patients were obtained from the hospital electronic database. Patients were divided into four groups based on the presence of LAA thrombus and spontaneous echo contrast (SEC); no sec-no thrombus, GI-II SEC, GIII-IV SEC and those with thrombus detected. According to the presence of IAB in the baseline ECGs; patients were grouped as no IAB, partial IAB (p-IAB) and advanced IAB, and the results were evaluated based on these groups. Results: Left atrial thrombus was detected in 81 cases (10.8%). Stroke, CHADS2 score, CHA2DS2-VASc score and EHRA score were higher in the group with thrombus detection. Considering the pre-ablation treatments, warfarin use was higher in the group with thrombus detection. Partial IAB was detected in 40% (300), advanced IAB was detected in 15.5% (116), while there was no IAB in 44.5% (334) of the patients. P wave dispersion, P wave duration and PR interval were longer, and the frequency of IAB and a-IAB was higher in patients with thrombus. IAP, left atrial (LA) diameter, left ventricular ejection fraction (LVEF) and p wave dispersion were found to be independent predictors of the presence of LAA thrombus. Conclusion: As a result, the frequency of LAA thrombus was higher in patients with IAB. The presence of IAB is one of the independent predictors of LAA thrombus. Evaluating the risk of LAA thrombus -by determining IAB and other clinical and biomarkers- before TOE in patients planned for CV or ablation treatment will allow an effective anticoagulation period to be provided in patients with a high risk of thrombus.