Ebelerin aidiyet, merhamet ve tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi
Determination of midwives belonging, compassions and burnout levels
  1. Tez No: 844566
  2. Yazar: BÜŞRA İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Aidiyet, ebelik, merhamet, tükenmişlik, Belonging, midwifery, compassion, burnout
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma Türkiye'deki ebelerin aidiyet, merhamet ve tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Araştırma Türkiye genelinde bulunan doğumhane, kadın doğum servisi, kadın doğum acil ve kadın doğum polikliniklerinde çalışan 415 ebe ile 15.03.2022-15.03.2023 tarihleri arasında online şekilde yapıldı. Veriler; araştırmacı tarafından oluşturulan tanıtıcı bilgi formu, Ebelik Aidiyet Ölçeği, Merhamet Ölçeği ve Kopenhag Tükenmişlik Ölçeği ile surveey.com adresinde hazırlanarak oluşturulan link ile sosyal medya (facebook, instagram, Whatsapp, ebelik dernek grupları il temsilcileri) üzerinden toplandı. Sayısal değişkenlere ait verilerin normal dağılımı Shapiro Wilk normallik testi ile değerlendirildi. İki grubun karşılaştırılmasında Mann Whitney U Test (z), ikiden fazla kategorili değişkenlerin karşılaştırmaları Kruskal Wallis Test (H) ile yapıldı. Kruskal Wallis Test sonucunun önemli ise çoklu karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmesi testi ile yapıldı. Sayısal değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon katsayısı ile incelendi. Ebelik aidiyet düzeyleri ailesinden, sosyal çevresinden destek alan, geliri giderden fazla olan, Ege ve Akdeniz bölgesinde çalışan kişilerde yüksek bulundu. Merhamet düzeyleri ailesinden destek alan, ebelikten memnun olan kişilerde daha yüksek bulundu. Tükenmişlik düzeyleri ailesinden, iş arkadaşlarından, sosyal çevresinden destek alan, mesleğinden memnun olan ve maaşını yeterli gören kişilerde daha düşük bulundu. Tükenmişlik ölçeği ile ebelik aidiyet ölçeği ve merhamet ölçeği arasında negatif yönlü bir ilişki bulundu. Merhamet ölçeği ebelik aidiyet ölçeği arasında pozitif yönlü ilişki bulundu. Sonuç olarak ebelerin aidiyet düzeyleri yükseldikçe tükenmişlik düzeyleri düşmektedir. Merhamet düzeylerinin ise tükenmişlik üzerinde etkisi anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to determine the belonging, compassion and burnout levels of midwives in Turkey. The research was conducted online between 15.03.2022-15.03.2023 with 415 midwives working in maternity, obstetric service, obstetric emergency and obstetric outpatient clinics located throughout Turkey. The data were collected using the introductory information form created by the researcher, the Midwifery Belonging Scale, the Compassion Scale and the Copenhagen Burnout Scale. surveey.com facebook instagram was collected via social media (facebook, instagram, Whatsapp, midwifery association groups provincial representatives) with the link created by preparing at the address. The normal distribution of the data belonging to numerical variables was evaluated by Shapiro-Wilk normality test. In the comparison of the two groups, Mann Whitney U Test (z) and Kruskal Wallis Test (H) were used for comparisons of variables with more than two categories. If the Kruskal Wallis Test result is significant, multiple comparisons were made with the Bonferroni correction test. The relationships between the numerical variables were examined with Spearman correlation Deciency. Midwifery affiliation levels were found to be high in people who received support from their family and social circle, whose income exceeded their expenses, and who worked in the Aegean and Mediterranean regions. Compassion levels were found to be higher in people who received support from their families and were satisfied with midwifery. Burnout levels were found to be lower in people who received support from their family, colleagues and social circle, were satisfied with their profession and considered their salary sufficient. A negative relationship was found between the burnout scale and the midwifery belonging scale and compassion scale. A positive relationship was found between the compassion scale and the midwifery belonging scale. As a result, the burnout level decreases as the midwifery belonging level increases. The effect of the compassion level of midwives on burnout is not significant.