Sakrokoksigeal Teratom nedeniyle opere edilen hastaların mesane ve bağırsak fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of bladder and bowel functions in patients operated for Sacrococcygeal Teratoma
- Tez No: 844710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR MORALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sakrokoksigeal teratom, mesane, bağırsak, inkontinans, Sacrococcygeal teratoma, bladder, bowel, incontinence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Sakrokoksigeal teratom yenidoğan döneminde en sık görülen germ hücreli tümör olup köken aldığı anatomik bölge nedeniyle mesane ve bağırsak disfonksiyonuna neden olabileceği düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem: Aralık 2007-Şubat 2021 tarihleri arasında sakrokoksigeal teratom nedeniyle opere edilen 15 hasta alt üriner sistem ve bağırsak fonksiyonları açısından değerlendirildi. Hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların mesane fonksiyonlarının değerlendirilmesi için alt üriner sistem semptomları sorgulanarak, idrar tetkiki, işeme günlüğü, üroflowmetri, üriner sistem ultrasonografisi ve basınç akım çalışması yapıldı. Bağırsak fonksiyonlarını değerlendirmek için direkt karın grafisi çekildi, kabızlık ve kontinans durumu sorgulanarak“Holschneider klinik kontinans skorlaması”uygulandı. Bulgular: Değerlendirilen 15 hastanın 4'ü (%27) erkek 11'i (%73) kızdı. Hastaların mesane ve bağırsak fonksiyonlarının değerlendirildiği yaş ortalaması 106 ay (20-181 ay) olup Altman sınıflamasına göre dağılımları 11 olgu (%73,3) Tip I, 3 olgu (%20) Tip II, 1 olgu (%6,6) tip IV sakrokoksigeal teratomdu. Üriner semptom sorgulanan Tip II sakrokoksigeal teratom nedeniyle opere edilen bir hastada yılda 1-2 kere gündüz idrar kaçırma şikayeti olduğu öğrenildi. İşeme çizelgesi incelenen 11 olguda işeme çizelgelerinde patoloji saptanmadı. Üriner ultrasonografi ile değerlendirilen olgularda üst üriner sisteme ve mesaneye ait patolojik bulgu izlenmedi. Ürodinamik incelemelerde tip IV olan hastadaki işeme fazı anormallikleri dışında patolojik bulgu saptanmadı. Üç (%20) hastada kabızlık mevcuttu. Holschneider klinik kontinans skalası ile değerlendirilen hastaların ortalama skoru 13,6 saptanmış olup, Altman tip I, II ve IV teratom olgularında ortalama skor sırası ile 13.6, 13.6 ve 14 idi. Sonuç: Altman tip I ve tip II sakrokoksigeal teratom hastalarında mesane fonksiyonları etkilenmemiş olup seride 1 tane olan Altman tip IV sakrokoksigeal teratom hastasında mesane fonksiyonlarında etkilenme saptanmıştır. Serimizde 1 Altman tip I, 1 Altman tip II ve 1 Altman tip IV sakrokoksigeal teratom hastasında saptanan kabızlık haricinde bağırsak fonksiyonu açısından anormal bulgu saptanmamıştır. Sonuç olarak Altman tip I ve tip II sakrokoksigeal teratom hastalarının öncelikli olarak noninvaziv değerlendirme yöntemleri ile değerlendirilmesi gerektiği düşünülmüştür. İntrapelvik uzanımı olan hastalarda invaziv tetkiklere ihtiyaç duyulabileceği düşünülmektedir. Sakrokoksigeal teratom nedeniyle opere edilmiş olan hastaların geç dönem takiplerinin bu bulgular ışığında planlanması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Sacrococcygeal teratoma (SCT) is the most common germ cell tumor in the neonatal period, is thought to cause bladder and bowel dysfunction due to the anatomical region of origin.. Materials and Methods: Fifteen patients operated for sacrococcygeal teratoma between December 2007 and February 2021 were evaluated in terms of lower urinary tract and bowel functions. The medical records of the patients were evaluated retrospectively. Lower urinary tract symptoms were questioned and urinalysis, voiding diary, uroflowmetry, urinary system ultrasonography and pressure flow study were performed to evaluate bladder function. Abdominal radiography was performed to evaluate bowel function, constipation and continence status were questioned and“Holschneider clinical continence scoring”was applied. Results: Of the 15 patients, 4 (27%) were male and 11 (73%) were female. The mean age at the time of bladder and bowel function evaluation was 106 months (20181 months) and the distribution according to Altman classification was 11 cases (73.3%) type I, 3 cases (20%) type II, 1 case (6.6%) type IV sacrococcygeal teratoma. Urinary symptoms were questioned and it was learned that a patient operated for type II sacrococcygeal teratoma had daytime urinary incontinence 1-2 times a year. No pathology was found in voiding charts of 11 patients whose voiding charts were examined. No pathologic findings related to the upper urinary system and bladder were observed in the patients evaluated by urinary ultrasonography. Urodynamic examinations revealed no pathologic findings except voiding phase abnormalities in the type IV patient. Three (20%) patients had constipation. The mean score of the patients evaluated with Holschneider clinical continence scale was 13.6 and the mean scores were 13.6, 13.6 and 14 in Altman type I, II and IV teratoma cases, respectively. Conclusion: Bladder function was not affected in patients with Altman type I and type II sacrococcygeal teratoma and bladder function was affected in 1 patient with Altman type IV sacrococcygeal teratoma. There were no abnormal findings in terms of bowel function except constipation in 1 Altman type I, 1 Altman type II and 1 Altman type IV sacrococcygeal teratoma patient. In conclusion, it was concluded that patients with Altman type I and type II sacrococcygeal teratoma should be evaluated primarily with noninvasive evaluation methods. Patients with intrapelvic extension may need invasive examinations. Late follow-up of patients operated for sacrococcygeal teratoma should be planned in the light of these findings.