Kalça protezi ameliyatlarında postoperatif ağrı tedavisi için epidural analjezi ve peng (perikapsüler sinir grup) bloğunun etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of epidural analgesis and peng (pericapsular nerve group) block for postoperative pain treatment in hip prosthesis surgery
  1. Tez No: 844773
  2. Yazar: HIDIR ALPER SAVAŞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT SAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça protezi, NRS, postoperatif analjezi, PENG, Total hip replacement, NRS, postoperative analgesia, PENG
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Total kalça protezi ameliyatı olan hastalarda postoperatif ağrı tedavisi için sürekli epidural analjezi tekniği ile PENG bloğunun etkinliklerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Hastanemiz etik kurul onayı ve hastaların yazılı onamları alındıktan sonra spinal anestezi altında total kalça protezi (TKP) cerrahisi planlanan 18-75 yaş ASA I-III 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Postoperatif 35 hastaya (Grup P) ultrasonografi eşliğinde 20 ml % 0,25'lik bupivakain ile perikapsüler sinir grup bloğu (PENG) + 5 ml % 0,25'lik bupivakain ile lateral femoral kutanöz sinir (LFCN) bloğu uygulandı. Postoperatif 35 hastaya (Grup E) % 0,125'lik bupivakain 4cc/h den epidural kataterden infüzyon olarak başlandı. Her iki grup postoperatif 2. 4. 8. 12. 24. 36. ve 48. saatlerde kontrol edilerek hemodinamik verileri, postoperatif ilk ek analjezi uygulanma zamanı, statik ve dinamik ağrı skorları, ilk 24 ve ikinci 24 saatteki toplam tüketilen analjezi miktarı ve komplikasyon durumu kaydedildi. Bulgular: Her iki grubun demografik özellikleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Her iki grup arasında postoperatif kalp hızı (KH) ve diyastolik kan basıncı (DKB) değerlerinde anlamlı fark bulunmazken Grup E de 4. Saatten itibaren sistolik kan basınçları anlamlı olarak düşük bulundu (p0,05). PENG grubunda herhangi bir komplikasyona rastlanmazken; epidural grupta 11 hastada hipotansiyon, 3 hastada bulantı-kusma, 1 hastada sinir arazı gözlendi. Memnuniyet skoru ve hastanede kalış süresi açısından ise gruplar arası istatistiksel açıdan anlamlı fark görülmemiştir. (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda total kalça protezi cerrahisi uygulanan olgularda epidural grup ile karşılaştırıldığında PENG grupta hemodinaminin daha iyi korunduğu ve epidural analjezi kadar etkin bir analjezi sağladığı gösterilmiştir. PENG bloğun, teknik olarak daha zor bir uygulama olan epidural katater yerleştirilmesi başarısız olan hastalarda postoperatif analjezi için alternatif olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the effectiveness of continuous epidural analgesia technique and PENG block for postoperative pain management in patients with total hip replacement surgery. Materials and Methods: After the approval of our hospital's ethics committee and the written consent of the patients, 70 patients aged 18-75 years ASA I-III who were planned to undergo total hip replacement surgery under spinal anesthesia were included in the study. Pericapsular nerve group block (PENG) with 20 ml 0.25% bupivacaine + lateral femoral cutaneous nerve (LFCN) block with 5 ml 0.25% bupivacaine were applied to 35 patients (Group P) with postoperative . In 35 patients (Group E) with postoperative , 0.125% bupivacaine was started as infusion through the epidural catheter at 4cc/h. Both groups were visited at the 2nd, 4th, 8th, 12th, 24th, 36th and 48th hours postoperatively to obtain hemodynamic data, time of first postoperative additional analgesia application, static and dynamic pain scores, total amount of analgesia consumed in the first 24 and second 24 hours and complications. status was recorded. Results: There was no significant difference between the demographic characteristics of both groups. While there was no significant difference in postoperative heart rate (HR) and diastolic blood pressure (DBP) values between the two groups, systolic blood pressure was found to be significantly lower in Group E starting from the 4th hour (p0.05). While no complications were observed in the PENG group, hypotension was observed in 11 patients, nausea-vomiting in 3 patients, and nerve dysfunction was observed in 1 patient in the epidural group. There was no statistically significant difference between the groups in terms of satisfaction score and hospital stay (p>0.05). Conclusion: As a result of this study, it was shown that hemodynamics were better preserved in the PENG group compared to the epidural group in cases undergoing total hip replacement surgery and that it provided analgesia as effective as epidural analgesia. We believe that PENG block will be an alternative for postoperative analgesia in patients who fail to place an epidural catheter, which is a technically more difficult procedure.