Diş çekimi ile aynı seansta yapılan implant ve geçici protez uygulamasının yumuşak ve sert dokular üzerindeki etkileri: Sistematik derleme
Effects of immediat implant placement and provisionalization on soft and hard tissues: A systematic review
- Tez No: 844807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇEKİCİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dental implant, fonksiyonel olmayan geçici protez, immediat implant, dental implant, non-functional provisional restoration, immediate implant
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmada, estetik bölgede çekim ile aynı seansta yerleştirilen implant uygulaması ve fonksiyonel olmayan geçici protez uygulamasının, yumuşak ve sert dokular üzerindeki etkilerini inceleyen en az 12 aylık takip süreci olan randomize kontrollü klinik çalışmaları bir sistematik derleme içerisinde değerlendirip klinisyenlere rehber olabilecek güvenilir bir bilgi kaynağı oluşturmak amaçlanmıştır. Materyal-Method: Bu sistematik derleme PRİSMA 2020“Sistematik İncelemeler ve Meta-Analizler için Tercih Edilen Raporlama Öğeleri”kontrol listesindeki maddeler uygulanarak yazılmıştır. Seçilen anahtar kelimeler ile MEDLINE (PubMed), Wiley, Türkiye Atıf Dizini veritabanlarında 2015 yılından 2023 yılının mayıs ayına kadar yayımlanan ve dili ingilizce olan orjinal araştırma makaleleri üzerinden detaylı literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Bu sistematik derlemede birincil sonuç değişkeni olarak kemikte ve mukozada meydana gelen değişimler kabul edilmiştir. İkincil sonuç değişkeni olarak estetik değerlendirme kabul edilmiştir. Sistematik derlemeye dahil edilmek üzere seçilen çalışmalarda bu değişkenlere ait verilerin bulunduğundan emin olunmuştur. Bulgular: Seçilen anahtar kelimeler ile yapılan detaylı taramalar ile toplan 2250 çalışma elde edilmiştir. Başlık, özet ve tam metin incelenmesi sonucu dahil edilme kriterlerini sağlayan 7 adet randomize kontrollü klinik çalışmanın sistematik derlemeye dahil edilmesine karar verilmiştir. Dahil edilen 7 çalışmanın 3 tanesinde her hastada immediat implant uygulanmış ve test grubunda aynı seansta geçici restorasyon uygulaması yapılmış olup kontrol grubunda aynı seansta geçici restorasyon uygulaması yapılmamıştır. Diğer 3 çalışmada ise her hastada immediat implant ve aynı seansta geçici protez uygulaması yapılmış olup test grubunda subepitlyal bağ doku grefti kullanılmış, kontrol grubunda ise kullanılmamıştır. 1 çalışmada ise her hastada immediat implant ve aynı seansta geçici protez uygulaması yapılmış olup test grubunda flep kaldırılmadan cerrahi uygulanmış, kontrol grubunda ise flep kaldırılarak cerrahi xii uygulanmıştır. İmmediat implant uygulamasında, yumuşak doku kaybı aynı senasta geçici protez uygulamasından bağımsız olarak gözlenmektedir. Bağ doku grefti uygulanan çalışmalarda daha uzun süre yumuşak dokuda stabil bir hacim ve mukoza seviyesi görüldüğü belirtilmiştir. Sonuç: İmmediat implant ve aynı seansta geçici protez uygulaması, ek olarak bağ dokusu grefti uygulanıp uygulanmamasından bağımsız olarak, güvenilir ve ön görülebilir sonuçları olan bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir. Sistematik derleme ve meta-analizlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için, daha uzun takip süreleri olan randomize kontrollü klinik çalışmalara ve kullanılan ölçüm yöntemlerinin ve ölçüm zamanlamalarının standardize edilmiş olmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate randomised controlled clinical trials with a minimum 12-month follow-up period on the effects of immediate implant placement and provisionalization on soft and hard tissues in a systematic review and to create a reliable source of information that can guide clinicians. Material and Methods: This systematic review was written by applying the items in the PRISMA 2020“Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses”checklist. With the selected keywords, a detailed literature search was carried out on original research articles published in MEDLINE (PubMed), Wiley, Turkey Citation Index databases from 2015 to May 2023 in English. In this systematic review, changes in bone and mucosa were accepted as the primary outcome variable. Aesthetic evaluation was considered as the secondary outcome variable. It was ensured that the studies selected for inclusion in the systematic review included data on these variables. Results: A total of 2250 studies were obtained by detailed searches with the selected keywords. After reviewing the title, abstract and full text, it was decided to include 7 randomized controlled clinical trials that met the inclusion criteria in the systematic review. In 3 of the 7 included studies, immediate implant was applied in each patient and provisional restoration was applied in the same session in the test group and provisional restoration was not applied in the same session in the control group. In the other 3 studies, immediate implant and provisional restorations were applied in the same session in each patient and subepithelial connective tissue graft was used in the test group, but not in the control group. In 1 study, immediate implant and provisional restorations were applied in the same session in each patient, surgery was performed without flap removal in the test group, and surgery was performed with flap removal in the control group. In the immediate implant placement, soft tissue loss was observed independently of the provisionalization. It was reported that a stable volume and xiv mucosa level in the soft tissue was observed for a longer period of time in the studies in which connective tissue graft was applied. Conclusions: Immediate implant placement and provisionalization can be considered as a treatment method with reliable and predictable results, regardless of whether an additional connective tissue graft is applied or not. For systematic reviews and meta- analyses to be performed properly, randomized controlled clinical trials with longer follow-up periods and standardized measurement methods and measurement timings are needed.