Kök kanallarında farklı irrigasyon solüsyonu kullanımının kalsiyum silikat içerikli materyallerin dentine bağlanma dayanımına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of using different irrigation solutions in root canals on the bond strength of calcium silicate-containing materials to dentin
- Tez No: 844806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN TÜFENKÇİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Glikolik asit, EDTA, Push-out, Bağlanma dayanımı, İrrigasyon, Glycolic acid, EDTA, Push-out, Bond strength, Irrigation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Kök kanal tedavisinde smear kaldırılması amacıyla kullanılmakta olan final irrigasyon solüsyonlarının (% 17 glikolik asit, %17 EDTA ve distile su) kalsiyum silikat esaslı (Cera Seal ve Mta Bio Seal) kanal dolgu patlarının bağlanma dayanımına etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 68 adet çürüksüz, rezorbsiyon ve malformasyon bulunmayaninsanalt premolar dişi kullanılmıştır. Numune olarak kullanılan dişlerin koronal kısımı çalışma uzunlukları 13 mm olacak şekilde uzaklaştırılmıştır. Kök kanal preparasyonuNIC Reciproc R40 (milestone education LLC livengten USA) eğesistemi ile yapıldı. Örnekler farklı final irrigasyon prosedürü ve kanal dolgu patı uygulanmak amacıyla rastgele4gruba dağıtılmıştır.Grup1 % 17 EDTA ile final irrigasyonu sonrası Itena mta bio seal kanal dolgu patı ile dolgu yapılan gruptur. Grup 2 %17 EDTA ile final irrigasyonu sonrasıCera Seal kanal dolgu patı yapılan gruptur. Grup 3 %17 glikolik asit ile final irrigasyonu sonrası Mta Bio Seal kanal dolgu patı yapılan gruptur. Grup 4 % 17 glikolik asit ile final irrigasyonu sonrası Cera Seal kanal dolgu patı ile dolgu yapılan gruptur. Örneklerden, apikal konstriksiyondan itibaren 4. ve 9. mm seviyesinden hassas kesitler alınmıştır. Push-out testi yapılarak, kesitlerdeki kök kanal dolgusunun bağlanma dayanımı değerleri hesaplanmıştır. Verilerin Normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk testi ile incelendi. Değişkenlerin normal dağılım göstermediği belirlendiği için, tüm gruplardaki bağlanma dayanımı verileri Kruskal Wallis testi ile değerlendirildi. Aynı örnekten alınan iki kesit (4. mm ve 9. mm) arasındaki farkın belirlenmesinde ise Mann Whitney U testi kullanıldı. İstatistiksel olarak önem düzeyi (p 0, 05). Final irrigasyon solüsyonu olarak şelasyon ajanlarından %17'lik glikolik asit ve %17'lik EDTA kullandığımız çalışmamızda %17 glikolik asit kullanılan tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturacak şekilde daha yüksek bağlanma dayanımı değeri gösterdi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: To investigate the effect of final irrigation solutions (17% glycolic acid, 17% EDTA and distilled water) used for smear removal in root canal treatment on the bond strength of calcium silicate-based Cera Seal and Mta Bio Seal canal filling pastes. Materials and Methods: 68 caries-free, resorption and malformation-free human lower premolar teeth were used in the study. The coronal part of the teeth used as the sample was removed with a working length of 13 mm. Root canal preparation was done with NIC Reciproc R40 (milestone education LLC livengten USA) file system. The samples were randomly divided into 4 groups in order to apply different final irrigation procedure and canal filling paste. Group1 is the group that was filled with Itena mta bio seal canal filling paste after final irrigation with 17% EDTA. Group 2 is the group in which Meta biomed ceraseal canal filling paste was applied after final irrigation with 17% EDTA. Group 3 is the group in which Itena mta bio seal canal filling paste was applied after final irrigation with 17% glycolic acid. Group 4 is the group that was filled with Meta biomed ceraseal canal filling paste after final irrigation with 17% glycolic acid. Precise sections were taken from the samples at the level of 4. and 9. mm from the apical constriction. The bond strength values of the root canal filling in the sections were calculated by performing the push-out test. The conformity of the data to the Normal distribution was examined using the Shapiro Wilk test. Since it was determined that the variables did not show normal distribution, bond strength data in all groups were evaluated with the Kruskal Wallis test. The Mann Whitney U test was used to determine the difference between two sections (4mm and 9mm) taken from the same sample. The statistical significance level was taken as (p 0.05). In our study, in which we used 17% glycolic acid and 17% EDTA, which are chelating agents, as the final irrigation solution, it showed a higher bond strength value in all groups using 17% glycolic acid, making a statistically significant difference.