Yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalarında tekrarlanan İntravitreal Anti-VEGF enjeksiyonlarının korneal sinir lifi pleksusuna etkisi
Evaluation of effect of repeated Intravitreal Anti-VEGF injections on subbasal corneal nerve fibre plexus in unilateral wet-amd patients
- Tez No: 845014
- Danışmanlar: PROF. DR. KUDDUSİ ERKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İn vivo korneal konfokal mikroskopi, YBMD, Anti-VEGF, Cochet-Bonnet Esteziometre, In vivo corneal confocal microscopy, AMD, Anti-VEGF, Cochet-Bonnet Esthesiometer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tek taraflı yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) olan hastalarda anti vasküler endotelyal büyüme faktörü (anti-VEGF) tedavisinin kornea sinir morfolojisi ve oküler yüzey sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmaktı. Yöntemler: Çalışmaya yaş tip YBMD için en az üç tek taraflı intravitreal anti-VEGF enjeksiyonu yapılmış 48 hasta ve sağlıklı 25 kişi dahil edildi. Korneal sinir morfolojisi in vivo konfokal mikroskopi (IVCM) ile oküler yüzey sağlığı ise gözyaşı filmi parametreleri ve Oküler Yüzey Hastalık İndeksi (OSDI) skorları ile değerlendirildi. Farklı anti-VEGF ajanlarının (bevacizumab, ranibizumab ve aflibercept) etkileri de karşılaştırıldı. Bulgular: Tedavi edilmemiş gözlere ve sağlıklı kontrol gözlerine kıyasla, anti-VEGF ile tedavi edilen gözlerde kornea sinir lifi genişliği (CNFW) önemli bir azalma gösterdi (p=0.002). Bununla birlikte diğer korneal sinir parametreleri, gözyaşı filmi parametreleri ve kornea duyarlılığı açısından tedavi edilen ve edilmeyen gözler ile sağlıklı kontrol gözleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Ayrıca farklı anti-VEGF ajanlarının kornea sinirleri üzerindeki etkileri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Anti-VEGF tedavisi CNFW'de bir azalma ile gösterildiği gibi kornea subbazal sinir yapısını etkilediği bulunmuştur ancak kornea duyarlılığında ve gözyaşı filmi parametrelerinde değişikliklere yol açmamıştır. Bu çalışmanın sonuçları anti-VEGF tedavisinin kornea sinirleri üzerindeki etkileri açısından güvenli olabileceğini düşündürmektedir, ancak bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya, özellikle uzunlamasına çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of anti-vascular endothelial growth factor (anti-VEGF) treatment on corneal nerve morphology and ocular surface health in patients with unilateral wet age-related macular degeneration (AMD). Methods: The study included 48 patients who received at least three unilateral intravitreal anti-VEGF injections for wet AMD and 25 subjects who were healthy. Corneal nerve morphology was assessed by in vivo confocal microscopy (IVCM) and ocular surface health by tear film parameters and Ocular Surface Disease Index (OSDI) scores. The effects of different anti-VEGF agents (bevacizumab, ranibizumab and aflibercept) were also compared. Results: The results showed a significant reduction in corneal nerve fiber width (CNFW) in anti-VEGF treated eyes compared to untreated eyes and healthy control eyes. However, no significant differences in other corneal nerve parameters, tear film parameters and corneal sensitivity were found between treated, untreated eyes and healthy control eyes. Furthermore, no significant difference was found between the effects of different anti-VEGF agents on corneal nerves. Conclusion: Anti-VEGF treatment may affect corneal nerve structure, as indicated by a decrease in CNFW, but does not necessarily lead to changes in corneal sensitivity and tear film parameters. The results of this study suggest that anti-VEGF treatment may be safe in terms of its effects on corneal nerves, but further research, especially longitudinal studies, is needed to confirm these findings.