The borderland, vulnerability and the need to care through Lost Children Archive (2019) by Valeria Luiselli and Children of the Land (2020) by Marcelo Hernandez Castillo
Valeria Luiselli'nin Lost Children Archive (2019) ve Marcelo Hernandez Castillo'nun Children of the Land (2020) eserlerinde sınır bölgesi, kırılganlık ve bakım ihtiyacı
- Tez No: 845176
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ KIRPIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sınır, Kimlik Arayışı, Kırılganlık, Bakım, Susturulmuş, Border, Search for Identity, Vulnerability, Care, The Silenced
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, çağdaş Meksika-Amerika Edebiyatı'nın öncü eserleri arasında yer alan Valeria Luiselli'nin Lost Children Archive (2019) ve Marcelo Hernandez Castillo'nun Children of the Land (2020) adlı eserlerini analiz etmeyi ve sınır, kültür, kimlik, göç, göçmenlerin, özellikle de çocukların yaşamları ve sınırda ve ötesinde bekleyen zorluklar konularına ses vermeyi amaçlamaktadır. Luiselli ve Hernandez Castillo'nun Meksika kökenli ve Amerika'ya göç etmiş olmaları, bu iki Meksikalı Amerikalı yazarın zaman içinde bu zorluklara bizzat tanıklık etmiş ya da yaşamış olmaları nedeniyle, kurgu ve anı biçiminde bu konulara yeni bakış açıları sağlamaktadır. Bu anlamda Children of the Land, 1988 doğumlu Hernandez Castillo'nun 5 yaşındayken ailesiyle birlikte yasadışı yollardan Amerika'ya göç etmesine ayna tutarken, Lost Children Archive ise özellikle 2014 Meksika kökenli Amerikalı göçmen krizine ve sonrasına atıfta bulunarak sınırda ailelerinden ayrı düşmüş, yasal statüleri bilinmeyen kayıp çocukların sesi olmakta ve kırılganlık, bakım etiği ve sınır teorisinin önemine odaklanmaktadır. Amerikan göç yasaları ve kendilerine yönelik genel ayrımcılık nedeniyle savunmasız durumda olan bu kaçak göçmenler, dikkat çekmemek için hayatlarını sessizlik içinde sürdürmeye çalışmaktadır ve bu durum insan haklarından mahrumiyet, göçmenlik yasaları nedeniyle aile bireylerinin birbirinden ayrılması, çocukların tecrit altında tutulması gibi ciddi sorunları da beraberinde getirir. Bu anlamda Valeria Luiselli ve Marcelo Hernandez Castillo, okuyucuyu bu insanlarla empati kurmaya ve onları önemsemeye, en önemlisi de bu konuda harekete geçmeye davet ediyor. Bu yazarlar, çalışmaları aracılığıyla sınırın sadece fiziksel bir yapı değil, aynı zamanda siyasi stratejiler ile şekillenmiş, insanları, aileleri, kültürleri, dilleri ve yaşamları ayırma gücü sahip karmaşık bir kavram olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the works of Valeria Luiselli's Lost Children Archive (2019) and Marcelo Hernandez Castillo's Children of the Land (2020), which are among the pioneering works of contemporary Mexican-American Literature, and give voice to the issues of border, culture, identity, immigration, the lives of immigrants, especially children and difficulties await in the frontier and beyond. The fact that Luiselli and Hernandez Castillo are of Mexican origin and immigrated to America provides new perspectives on these issues in the form of fiction and memoir, as these two Mexican American writers have witnessed or experienced these difficulties personally over the course of time. In this sense, Children of the Land mirrors the illegal immigration that Hernandez Castillo, who was born in Zacatecas, Mexico and immigrated to America illegally with his family at the age of 5, and Lost Children Archive gives voice to missing children at the border who got separated from their families and with unknown legal status, especially by referring the 2014 Mexican American immigration crisis and its aftermath with a great focus on the importance of ethics of vulnerability and care and the theory of border. These undocumented immigrants, who are vulnerable because of the American immigration laws and general discrimination against them, try to continue their lives in silence to avoid attention and this situation brings with it serious problems such as deprivation of human rights, separation of family members due to immigration laws, and keeping children in isolation. In this sense, Valeria Luiselli and Marcelo Hernandez Castillo invite people to empathize and care for these people, and most importantly take action on this issue. Through their work, these authors make it clear that the border is not only a physical construct, but also a complex concept, shaped by political strategies and the power to separate people, families, cultures, languages, and lives.