Sanat eserlerinin fotogrametri yöntemiyle üç boyutlu modellenmesi
Three-dimensional modeling artworks using photogrammetry
  1. Tez No: 845233
  2. Yazar: MEHMET BOSTANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT HAN ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Art, Sculpture, Photogrammetry, 3D Modeling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç : Bu tezin temel amacı, fotogrametri yöntemi kullanılarak sanat eserlerinin 3D modellemesini gerçekleştirerek, bu modellerin sanat tarihçileri, restoratörler ve diğer ilgili uzmanlar tarafından incelenmesini kolaylaştırmaktır. Bu çalışma, geleneksel yöntemlerle elde edilemeyen detaylı bilgilerin dijital ortamda sağlanmasını hedeflemektedir. Yöntem : Bu tez, sanat eserlerinin üç boyutlu modellemesi ve analizi için kullanılan modern bir araştırma yöntemini incelemekte ve uygulamaktadır. İlk olarak, sanat eserinin farklı açılardan yüksek çözünürlüklü fotoğrafları ve görüntüleri toplanmıştır. Doğru ölçekleme için kontrol noktaları belirlenmiştir. Bu noktalar, nesnenin yüzeyinde belirli desenlere sahip işaretlerdir. Elde edilen fotoğraflar, özellikle eşleme, üçgenleme ve dış iç yönlendirmeyi içeren görüntü işleme algoritmaları kullanılarak bilgisayar tabanlı yazılımlar aracılığıyla işlenmiştir. Bu aşamada, görüntüler arasındaki ilişkiler belirlenmiş ve üç boyutlu modeller oluşturulmuştur. Yöntemin doğruluğu, kontrol noktaları ve diğer referans verilerle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bulgular : Çalışma sonucunda fotogrametri kavramının harita, mimarlık vb. alanların dışında sanat alanında da etkili bir biçimde kullanıldığı belirlenmiştir. Sonuç : Sonuç olarak, 3D modelleme, heykel sanatında geleneksel ve çağdaş yaklaşımların birleştiği bir yöntemdir. Sanat eserlerinin fotogrametri yöntemiyle üç boyutlu modellenmesi, sanatın korunması, belgelenmesi, analizi ve erişilebilirliği açısından önemli bir araçtır. Bu teknoloji, sanat eserlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlarken, sanatın korunmasına da katkıda bulunur. Anahtar Kelimeler : Sanat, Heykel, Fotogrametri, 3D Modelleme
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of thesis is to facilitate the examination of these models by art historians, restorers and other relevant experts by performing 3D modeling of art works using the photogrammetry method. This study aims to provide detailed information that cannot be obtained by traditional methods in a digital environment. Method: This thesis examines and applies a modern research method used for three- dimensional modeling and analysis of art work. Firstly, high-resolution photographs and images of the artwork from different angles are collected. Control points are determined to ensure accurate scaling. These points are marks with specific patterns on the surface of the object. Obtained photographs were processed through computer-based software using image processing algorithms, especially including matching, triangulation and external-internal orientation. At this stage, the relationships between the images were determined and three- dimensional models were created. The accuracy of the method was evaluated by comparison with control points and other reference data. Quality control processes are carried out to increase the reliability of the results obtained. Findings: As a result of the study, it was determined that the concept of photogrammetry was used effectively in the field of art, apart from maps, architecture, etc. Results: As a result, 3D modeling is a method that combines traditional and contemporary approaches in sculpture art. Three-dimensional modeling of art work photogrammetry is an important tool for the preservation, documentation, analysis and accessibility of art.