Kalemişi tarihi sürecinin duvar resimleri ile özgün uygulamaları
Wall paintings and original applications of the kalamişi historical process
- Tez No: 845294
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Kalem işi, geleneksel, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, duvar resmi, Kalem işi, traditional, sustainability, recycling, mural painting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: El Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Araştırmanın konu başlığı“Kalem işi Tarihi Sürecinin Duvar Resimleri İle Özgün Uygulamaları”olarak belirlenmiştir. Araştırmanın temel amacı, geleneksel Türk süsleme sanatlarındaki özgün varlığı ile zengin estetik değer sunan kalem işi tekniğinin sürdürülebilirlik stratejilerine bağlı geri dönüşüm yöntemleri kapsamında duvar resimleri ile tematik betimlenmesi odaklıdır. Araştırmanın birinci bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi ve konu ile ilgili araştırmalar başlıklarına yer verilmiştir. İkinci bölüm materyal ve yöntemden oluşmaktadır. Bu kısımda araştırmanın modeli açıklanarak araştırmanın evren-örneklemi ve veri toplama teknikleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm kavramsal çerçeveden oluşmaktadır. Türk süsleme sanatları ve kalem işi tekniği hakkında tanım, tarihi süreç, malzeme, teknik ve uygulama alanları üzerine detaylı bilgi aktarılmıştır. Dördüncü bölüm“Kalem işi Tarihi Sürecinin Duvar Resimleri İle Özgün Uygulamaları”konusu kapsamında oluşan deneysel tasarım sürecidir. Problem, hipotez, konsept, eskiz, değerlendirme ve uygulama aşamalarından oluşan bölümde; bir tür duvar süsleme sanatı da denilebilen kalem işi sanatı tarihi sürecine dair özgün teknikleri ve renkleriyle duvar resimlerinde tematik ve sürdürülebilir yaklaşımlar sentezi ile özgün olarak betimlenmiştir. Beşinci bölüm olan değerlendirme ve sonuç kısmında kalem işine ait kültürel mirasın ve üslubun aktarımında özgün uygulamaların yeni kimlikler ortaya çıkarmasından hareketle deneysel çalışmanın özü, niceliği ve niteliği belirlenmiştir. İlaveten disiplinler arası yaklaşımlar ile geçmişin izlerini günümüze taşıyan sanat dilinin yaygınlaşmasına ilişkin öneriler ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject title of the research was determined as“Wall Paintings and Original Applications of the Kalamışi Historical Process”. The main purpose of the research focuses on the thematic depiction of the hand-carved technique, which offers rich aesthetic value with its unique presence in traditional Turkish decorative arts, with wall paintings within the scope of recycling methods based on sustainability strategies. In the first part of the research, the subject, purpose, importance of the study and research related to the subject are included. The second part consists of materials and methods. In this section, the research model is explained and detailed information is given about the research population-sampling and data collection techniques. The third part consists of the conceptual framework. Detailed information about the definition, historical process, materials, techniques and application areas of Turkish decorative arts and hand-carved technique is given. The fourth part is the experimental design process within the scope of the subject“Original Applications of the Historical Process of Kalemishi with Wall Paintings”. In the section consisting of problem, hypothesis, concept, sketch, evaluation and implementation stages; Hand-drawn art, which can also be called a type of wall decoration art, is uniquely depicted with the synthesis of thematic and sustainable approaches in wall paintings, with its unique techniques and colors related to its historical process. In the fifth chapter, the evaluation and conclusion, the essence, quantity and quality of the experimental study were determined, based on the fact that original practices reveal new identities in the transfer of the cultural heritage and style of the hand-drawn art. Additionally, it is supported by interdisciplinary approaches and suggestions regarding the dissemination of the art language that carries the traces of the past to the present.