Batman ilinin kent imajı üzerine bir çalışma
A study on the city image of Batman province
- Tez No: 845497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İmaj, Destinasyon Çekicilik, Kent imajı, Image, Destination Attraction, City image
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bir kentin markalaşması için en önemli unsurlardan bir tanesi imajdır. Günümüzde artık kurumlar gibi birçok şehrin de idarecileri tarafından kent imajı oluşturma ve oluşturulan imajın kalıcı olması yönünde çalışmalar yaptığı bilinmektedir. İmaj oluşturma sürecinde yapılan çalışmaların amacı kentle ilgili çağrışımlar aracılığıyla olumlu bir imaj oluşturmaktır. Kent imajı bireylerin kafasında izledikleri filmler, haberler, okudukları kitaplar, dergiler ve kent hakkında yayılan bilgiler ile kendi yaşadıkları deneyimler sonucu elde ettikleri deneme yanılma yoluyla oluşmakta ve bu bilgiler kentle ile ilgili olumlu ya da olumsuz bir imaj yaratmaktadır. Bu bağlamda araştırmamız Batman ilinin, Batman Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler tarafından nasıl algılandığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu amaçla, ilk iki bölümde literatür araştırması yapılmış, son bölümde ise Batman ili ile ilgili teorik bilgiler verilerek daha sonra Batman Üniversitesi' nde eğitim gören öğrenciler baz alınarak 452 öğrenciye uygulanan anket sonuçları değerlendirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yönteminden faydalanılmıştır. Örneklem olarak da gelişigüzel örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0.0 istatistiksel programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda verilen yanıtlar birbirine yakın gibi dursa da genel anlamda Batman ilinin öğrenciler arasında olumsuz bir imaj algısına sahip olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte araştırmada çıkan sonuca göre erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre daha olumlu düşüncelere sahip olduğu da saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important elements for the branding of a city is image. Nowadays, it is known that the administrators of many cities, as well as institutions, are working on creating a city image and making the created image permanent. The aim of the studies carried out in the image creation process is to create a positive image through associations related to the city. City image is formed in the minds of individuals through the films they watch, news, books, magazines they read, information spread about the city and the trial and error they obtain as a result of their own experiences, and this information creates a positive or negative image of the city. In this context, our research aims to reveal how Batman is perceived by the students studying at Batman University. For this purpose, literature research was conducted in the first two sections, and in the last section, theoretical information about the province of Batman was given, and then the results of the questionnaire applied to 452 students were evaluated based on the students studying at Batman University. Quantitative research method was utilised in the study. Random sampling method was preferred as a sample. The data obtained were evaluated using SPSS 22.0.0 statistical programme. Although the answers given as a result of the research seem to be close to each other, it was determined that Batman province has a negative image perception among students in general. However, according to the result of the research, it was also determined that male students had more positive thoughts than female students.