Evre 2 kolon kanserinde nüks ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors associated with recurrence in stage 2 colon cancer
  1. Tez No: 845550
  2. Yazar: ASLAN KAYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAT URAKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, prognostik faktörler, nüks, hastalıksız sağkalım, Colorectal cancer, prognostic factors, recurrence, disease-free survival
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada, evre 2 kolon kanserli hastalarda, nüks ile ilişkili olabilecek faktörleri incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metodlar: Çalışmaya, Ocak 2010-Nisan 2023 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran ve evre 2 kolon kanseri tanısı alan toplam 129 hasta dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmamızda, evre 2 kolon kanserli hastaların tanı anında yaş, sigara kullanımı, alkol kullanımı, tümör çapı, tümör grade, tanı anında acil operasyon gerekliliği, operasyon öncesi obstrüksiyon ve perforasyon durumu, tanı anında ileus varlığı, tümör yerleşim yeri, tümör alt tipi, operasyon öncesi tümör belirteçleri CEA ve CA19-9 seviyeleri, tümörün histolojik alt tipi, kemoterapi alıp almadığı, kemoterapi almışsa aldığı kemoterapi rejimi, aldığı KT rejiminde oksaliplatin ve FAP eşlik edip etmemesi gibi faktörlerin nüks üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda hastaların hastalıksız sağkalım üzerinde etki eden faktörler tek değişkenli ve çok değişkenli Cox Regresyon analizi ile incelendiğinde tek değişkenli Cox Regresyon analizi sonucuna göre; operasyon öncesi Ca19.9 değerinin (HR=0,993; %95 GA: 0,948 – 1,041 ve p=0,040), tanıda hemoglobin değerinin (HR=1,448; %95 GA: 1,066 – 1,967 ve p=0,018) ve tanıda albümin değerinin (HR=4,601; %95 GA: 1,620 – 13,065 ve p=0,004) hastalıksız sağkalım üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu saptanmıştır. Çok değişkenli Cox Regresyon modalinde operasyon öncesi Ca19.9 değeri (HR=1,020; %95 GA: 1,003 – 1,036 ve p=0,019) ve tanıda albümin değeri (HR=3,865; %95 GA: 1,154 – 12,942 ve p=0,028) nüksün bağımsız prediktörleri olarak belirlenmiştir. Hastaların genel sağkalım üzerinde etkili potansiyel prognostik faktörler tek ve çok değişkenli Cox Regresyon analizi ile incelendiğinde OS üzerinde prognostik faktör saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda tanıda T3N0M0 ve T4N0M0 evresindeki hastalarda genel sağkalım süreleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Adjuvan kemoterapi alan hastaların genel sağkalım süreleri kemoterapi almayan hastalara göre genel sağkalım süreleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Çalışmamızda operasyon öncesi Ca19.9 değeri, tanıda hemoglobin ve albümin değeri nüksün bağımsız prediktörleri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim : In this study, we aimed to examine the factors that might be associated with recurrence in patients with stage 2 colon cancer. Materials and Methods : In this study, a total of 129 patients who were diagnosed with stage 2 colon cancer and presented to the Dicle University Faculty of Medicine Hospital between January 2010 and April 2023 were included. Patient records were retrospectively reviewed. We aimed to investigate the effects on recurrence of factors such as age at diagnosis, smoking, alcohol consumption, tumor diameter, tumor grade, the need for emergency surgery at the time of diagnosis, presence of obstruction and perforation before the operation, presence of ileus at diagnosis, tumor location, tumor subtype, preoperative tumor markers CEA and CA19-9 levels, histological subtype of the tumor, whether they received chemotherapy, if they received chemotherapy - the chemotherapy regimen they were on, and whether the CT regimen included oxaliplatin and FAP. Results: In our study, no significant difference was found in overall survival times between patients diagnosed with T3N0M0 and T4N0M0 stages. There was no significant difference in the overall survival times of patients receiving adjuvant chemotherapy compared to those who did not. In our study, the preoperative Ca19.9 value, hemoglobin level at diagnosis, and albumin level at diagnosis were identified as independent predictors of recurrence.