Bipolar Bozuklukta metabolik profil çıkarılması
Metabolic profiling in Bipolar Disorder
  1. Tez No: 845549
  2. Yazar: TALHA AĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOLMAZ, PROF. DR. ŞAHABETTİN SELEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Psikiyatri, Biochemistry, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Metabolomik, İdrar, NMR, Manik Atak, Taurin, Bipolar Disorder, Metabolomics, Urine, NMR, Manic Attack, Taurine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
AMAÇ: Bipolar Bozukluk etyopatogenezi net bilinmemektedir. Ayrıca tanı koydurucu markerı bulunmamaktadır. Metabolomics yaklaşımı etyopatogenezi bilinmeyen hastalıklara ışık tutacak yeni keşifler yapmaya imkan sağlar. Biz de çalışmamızda Bipolar Bozukluk hem Manik Atak hastaların metabolik yolakları ve metabolitlerindeki olası değişimleri bulmak hem de tanı veya atak prediksiyonuna yardımcı markerları bulmak istedik. GEREÇ VE YÖNTEM: Bipolar Bozukluk Manik atak hastaların (n=19) idrarlarını, sağlıklı kontrollerin (n=27) idrarlarıyla NMR tabanlı karşılaştırarak Metabolik profil çıkarmak istedik. Elde ettiğimiz verileri MetaboAnalyst 5.0 programıyla değerlendirerek metabolit ve yolak analizlerini gerçekleştirdik. BULGULAR: Hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubu arasında en güçlü şekilde Taurin metabolitinde farklılık bulduk. Ayrıca yolak analizinde Taurin ve Hipotaurin metabolizma yolağı, Primer safra asidi biyosentezi yolağı, Fenilalanin, Tirozin ve Triptofan biyosentezi yolağı, Fenilalanin metabolizma yolağı ve Pirimidin metabolizma yolağında hasta grubu ile sağlıklı gönüllüleri ayırt edecek yolaklar olarak tespit ettik. SONUÇ: Bipolar Bozukluğun sağlıklı gönüllülerden idrar metabolik profili ayrılmaktadır. Özellikle Taurin ve metabolizması yolağı başta olmak üzere farklılık tespit edilen yolaklarla yapılacak geniş katılımlı çalışmalar Bipolar Bozukluk Manik atağın hem tanısında hem atak prediksiyonunda umut verici sonuçlara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The etiopathogenesis of Bipolar Disorder is not clearly known. There are also no diagnostic markers. Metabolomics approach allows new discoveries that will shed light on diseases with unknown etiopathogenesis. In our study, we wanted to find possible changes in metabolic pathways and metabolites in patients with Bipolar Disorder and Manic Attack and to find markers that help in the diagnosis or prediction of attacks. METHODS: We wanted to make a metabolic profile by comparing the urine of Bipolar Disorder Manic episode patients (n=19) with the urine of healthy controls (n=27) based on NMR. We evaluated the data we obtained with MetaboAnalyst 5.0 program and performed metabolite and pathway analysis. RESULTS: We found the strongest difference between the patient group and the healthy control group in Taurine metabolite. In addition, in pathway analysis, Taurine and Hypotaurine metabolism pathway, Primary bile acid biosynthesis pathway, Phenylalanine, Tyrosine and Tryptophan biosynthesis pathway, Phenylalanine metabolism pathway and Pyrimidine metabolism pathway were identified as pathways that would distinguish the patient group from healthy volunteers. CONCLUSION: The urine metabolic profile of Bipolar Disorder differs from healthy volunteers. Large-scale studies with different pathways, especially the Taurine and metabolism pathway, will shed light on promising results in both the diagnosis and prediction of Bipolar Disorder Manic episodes.