Türkiye'ye giriş yasağı
Entry ban to Turkey
  1. Tez No: 845601
  2. Yazar: MÜŞERREF GÜLSÜM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜGEN SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'ye Giriş Yasağı, Tahdit Kodları, Egemenlik Yetkisi, Temel Hak ve Özgürlükler, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Entry Ban to Turkey, Restriction Code, Sovereign Authority, Fundamental Rights and Freedoms, Law on Foreigners, and International Protection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Ülkeye giriş yasağı kararları, devletin yabancının ülkesine girişi ve ülkesinde bulunması üzerindeki egemenlik yetkisinin izdüşümlerinden ve göç kontrolü araçlarından biridir. Bu kararların bir tarafında kamunun menfaatleri, diğer tarafında yabancı gerçek kişilerin bireysel menfaatleri yer almaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, yabancının ülkeye girişinin yasaklanmasına ilişkin yetkinin, uluslararası hukuk ve insan hakları hukukuna uygun kullanılmasına yönelik açıklamalar yer almaktadır. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun“Türkiye'ye giriş yasağı”başlıklı 9. maddesinde ve YUKK'un Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'te, giriş yasağı sebepleri, kararın verilmeyebileceği istisnaî durumlar, yasak süreleri, işlemin uygulanmasında izlenecek usul ve esaslar ile ön izin kararı düzenlenmiştir. Söz konusu hükümde 2019 yılında 7196 sayılı Kanun Ele bErtakım değEşEklEkler yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türk hukukundaki pozitif düzenlemeler ve yapılan değişiklikler anlatılmış ve uygulamadaki duruma ilişkin değerlendirmeler sunulmuştur. Çalışma boyunca incelenen mahkeme kararlarında, Türkiye'ye giriş yasağı kararlarının“tahdit kodlarına”dayalı olarak alındığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, giriş yasağına yönelik yasal düzenlemelerin ve tahdit kodlarını da içine alan uygulamadaki durumun, ilk bölümde açıklanan uluslararası hukuka uygunluğu tahlil edilmiş ve söz konusu işlemlerin hukukî denetimi ele alınmıştır. Bunun ötesinde, tespit edilen hususlara, hukuk devleti ilkesinin ve insan haklarının korunması lehine bir bakış sunan çözüm önerileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Entry ban decisions are one of the projections of the states' sovereign authority over the entry and presence of foreigners in their country and one of the tools of immigration control. These decisions include public interests on one side and individual interests of foreigners on the other side. The first part of the study includes explanations about the practice of the authority to ban foreigners from entering the country in accordance with international law and human rights law. In Article 9 of the Law No. 6458 on Foreigners and International Protection (LFIP), titled“Entry Ban to Turkey”, and in the Regulation on the Implementation of the LFIP, the reasons for the entry ban, the exceptional cases in which the ban decision may not be issued, the duration of prohibitions, the procedures and principles to be followed in the implementation of the process, and prior authorization decision has been regulated. In 2019 by Law No. 7196, several amendments to this provision were made. In the second part of the study, positive regulations and amendments in Turkish law are explained, and evaluations regarding the current state of implementation are presented. Throughout the study, it has been determined in the examined court decisions that entry bans to Turkey are based on 'restriction codes'. In this context, the compliance of the legal regulations regarding the entry ban and the situation in practice, including the restriction codes, with the international law explained in the first section was analyzed and the legal control of the transactions in question was discussed. Furthermore, solution proposals have been put forward to the identified issues with a perspective that advocates the principles of the rule of law and the protection of human rights.