Liderlik karakter analizi bağlamında Aliya İzzetbegoviç'in kişilik özelliklerinin Bosna Hersek bağımsızlık sürecine etkisi
The impact of Aliya İzetbegovic's personality traits on the independence process of Bosnia-Herzegovina in the context of leadership trait analysis
- Tez No: 845611
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KAFDAĞLI KORU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Bosna Hersek, Aliya İzzetbegoviç, Karar Alma, Liderlik Karakter Analizi, Siyasi Liderlik, Bosnia and Herzegovina, Alija Izetbegovic, Decision Making, Leadership Trait Analysis, Political Leadership
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bosna-Hersek, tarih sahnesine 10. yüzyılın sonlarında çıkmış ve bir dizi savaşa şahitlik etmiştir. Sonraki dönemde Osmanlı hâkimiyeti altında İslamiyet'i kabul etmiş, ancak Osmanlı'nın gerilemesi ve meydana gelen diğer tarihsel olaylar Bosna-Hersek üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. I. ve II. Dünya Savaşları sırasında çeşitli işgallere maruz kalan Bosna-Hersek, Yugoslavya Krallığı ve Tito döneminde farklı etnik unsurları bir arada tutma çabasıyla yönetilmiştir. Ancak Tito'nun ölümü sonrasında yönetime geçen Slobodan Miloseviç'in yönetimi ile Müslüman halka baskıların arttığı dönemde Aliya İzzetbegoviç, Bosna-Hersek halkının bağımsızlığını savunmuş ve bu minvalde önderlik yaparak bağımsız Bosna Hersek'in kurulmasında öncü olmuştur. İzzetbegoviç, siyasi kişiliği ve aldığı kararlarla dünya siyasetinde önemli bir yer bulmuş ve Bosna-Hersek'in bağımsızlığı sonrasında ülkesi adına birçok kritik kararın alınmasında rol oynamıştır. Bosna-Hersek'in milli çıkarlarını korumak ve ülkesi adına diğer ülkelerle olan ilişkileri geliştirmek için çaba göstermiş, iktidarda olduğu süreçte ülke toprakları üzerinde yaşayan farklı etnik grupları bir arada tutmayı başarmıştır. Aliya İzzetbegoviç'in liderlik tarzı ve stratejik kararları, Bosna-Hersek'in bağımsızlık sürecinde belirleyici bir rol oynamıştır. Politik liderlik yetenekleri, etnik gruplar arasında uyum sağlama çabaları ve uluslararası arenada ülkesini temsil etme gayretleri, Bosna-Hersek'in bağımsızlık mücadelesine yön vermiştir. Ancak etnik gerilimler ve uluslararası faktörler nedeniyle birtakım zorluklarla karşılaşmıştır. Bu çalışma, İzzetbegoviç'in hangi liderlik özelliklerine sahip olduğunu ve bunun Bosna-Hersek'in bağımsızlık sürecini nasıl etkilediğini araştırmayı amaçlamaktadır. İzzetbegoviç'in siyasi kişiliğinin Bosna-Hersek'in bağımsızlık mücadelesine olan etkisini anlamak için siyasi bildirileri, röportajları ve ilgili metinleri doküman/metin analizi ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilecektir. Bu analiz, İzzetbegoviç'in Bosna-Hersek'in bağımsızlık hareketindeki liderlik tarzını aydınlatarak onun belirleyici rolünü açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Çalışmada söylem analizi ile incelenecek olan metinler Nvivo programı kullanılarak değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Bosnia and Herzegovina emerged onto the historical stage in the late 10th century and witnessed a series of wars. In the subsequent period, it embraced Islam under Ottoman rule, but the decline of the Ottoman Empire and other historical events had adverse effects on Bosnia and Herzegovina. Bosnia and Herzegovina, which experienced various occupations during the First and Second World Wars, was governed with an effort to unite different ethnic elements under the Yugoslav Kingdom and Tito's era. However, during the period when the pressure on the Muslim people increased with the rule of Slobodan Milosevic, who came to power after Tito's death, Aliya Izetbegovic advocated the independence of the Bosnia and Herzegovina people by leading and in this manner, became a pioneer in the establishment of independent Bosnia and Herzegovina. Izetbegovic had a significant place in world politics with his political personality and the decisions he made and played a role in making many critical decisions on behalf of his country after the independence of Bosnia and Herzegovina. He endeavored to protect national interests and enhance relations with other countries on behalf of his nation, succeeding in maintaining the coexistence of different ethnic groups living within the country during his ruling time. Alija Izetbegovic's leadership style and strategic decisions played a crucial role in shaping Bosnia and Herzegovina's independence process. His political leadership abilities, efforts to foster harmony among ethnic groups, and endeavor to represent his country in the international arena shaped Bosnia and Herzegovina's struggle for independence. However, he faced challenges due to ethnic tensions and international factors. This study aims to research what leadership traits Izetbegovic possessed and how these influenced the process of Bosnia and Herzegovina's independence. In order to understand the impact of Izetbegovic's political personality on the independence struggle of Bosnia-Herzegovina, his political declarations, interviews, and related texts will be analyzed using document/text analysis and content analysis methods. This analysis aims to reveal Izetbegovic's decisive role by shedding light on his leadership style in Bosnia-Herzegovina's independence movement. The texts to be examined through discourse analysis in the study will be assessed using the Nvivo program.