Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Analyzing Mustafa Kutlu's stories in terms of values education
  1. Tez No: 845612
  2. Yazar: HASAN BASRİ GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI MUSTAFA KİRİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Hikâye, Mustafa Kutlu, Values, Story, Mustafa Kutlu
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yazarlık alanında 50 yılı geride bırakan Mustafa Kutlu, bu alana 40'ı aşkın eser kazandırmış, günümüz Türkiye'sinde uzun soluklu olamayan neşriyatların içerisinden sıyrılmayı başarabilmiş nadir yazarlardan birisidir. Kutlu'nun hikâyeleri Türk okuruyla buluşabilmiş, eserleri edebiyatseverler tarafından ilgiyle okunmuştur. Akademik alanda, özellikle edebiyat sahasında yazarın eserleriyle ilgili yazılmış birçok çalışma bulunmaktadır. Ancak MEB tarafından belirlenen kök değerler bağlamında bir çalışma henüz yapılmamıştır. Çalışmanın birinci bölümünde hikâye ve değerler konusu teorik olarak temellendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde yazarın edebi kişiliği, hayatı, kaleme aldığı eserleri, eserlerinin edebi türleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise değerler ve hikâye kavramları etraflıca açıklanmış, hikâye unsurunun değerler açısından önemi vurgulanmış ve çalışmada MEB tarafından belirlenen kök değerlerin esas alınacağı ortaya konmuştur. Son bölümde de yazarın değerler açısından zengin içerikler barındıran eserleri seçilmiştir. Bu eserlerdeki değerlere konu olacak içerikler tespit edilmiş, bunların örneklerine yer verilmiş ve bu örnekler yorumlanıp analiz edilmiştir. Yapılan araştırmanın ilk iki bölümünde literatür tarama yöntemine başvurulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde literatür tarama metodu içinde de değerlendirilebilen belgesel tarama yönteminin içerik çözümlemesi tekniği kullanılmıştır. Bulgular sonucunda Mustafa Kutlu'nun seçilen eserlerinde toplam 621 adet kök değerin olduğu tespit edilmiş, bu değerlerden en çok bulunan değerin yardımseverlik değerinin olduğu görülmüştür. Sorumluluk değeri ve insan sevgisi değeri de yazarın eserlerinde öne çıkan diğer değerlerdir. Eserlerde en az bulunan değer ise vatanseverlik değeridir. Rüzgârlı Pazar eseri yazarın en çok değer barındıran eseridir. Dolayısı ile Mustafa Kutlu'nun çalışma için seçilen eserlerinin değerler açısından fayda sağlayıcı bir nitelikte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kutlu, who has left behind 50 years in the field of writing, is one of the rare writers who has brought more than 40 works to this field and has managed to stand out from the long-running publications in today's Turkey. Kutlu's stories have been able to meet Turkish readers and his works have been read with interest by literature lovers. In the academic field, especially in the field of literature, there are many studies written about the author's works. However, a study in the context of the root values determined by the Ministry of National Education has not yet been conducted. In the first part of the study, the issue of story and values is theoretically grounded. In the second part of the study, the literary personality of the author, his life, his works, and the literary genres of his works were tried to be revealed. In the third part, the concepts of values and story were explained in detail, the importance of the story element in terms of religious values was emphasized and it was revealed that the root values determined by the Ministry of National Education would be taken as basis in the study. In the last section, the author's works that contain rich content in terms of religious education and values were selected. The contents that will be the subject of values in these works were identified, their examples were included and these examples were interpreted and analyzed. In the first two parts of the study, the literature review method was used. In the third part of the study, the content analysis technique of the documentary screening method, which can also be considered within the literature review method, was used. As a result of the findings, it was determined that there were a total of 621 root values in the selected works of Mustafa Kutlu, and it was seen that the most common value among these values was the value of benevolence. The value of responsibility and the value of human love are other prominent values in the author's works. The least found value in the works is the value of patriotism. Windy Sunday is the author's work that contains the most values. Therefore, it has been seen that Mustafa Kutlu's works selected for the study are beneficial in terms of values.