Furosemid tedavisinin hipertonik saline ile birlikte kullanıldığında etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of furosemide treatment in combination with hipertonic saline
- Tez No: 845632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ELÇİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Konjesyon, Hipertonik saline, Furosemid, Diürez, VCI, Congestion, Hypertonic saline, Furosemide, Diuresis, IVC
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Kalp yetmezliğinde diüretik direncinde kullanılan hipertonik saline ile furosemid kullanımının, diüretik direnci var olup olmadığına bakmaksızın konjesyon nedenli yatan NYHA III hastalarda etkinliğinin araştırılması Materyal ve metod: Çalışmaya konjesyon nedeniyle kardiyoloji servis veya kardiyoloji yoğun bakım ünitesine yatırılan toplam 78 hasta alındı. Kalp Yetmezliği hastalarında rutin tedavide kullanılmış olan furosemid adlı ilacın toplam doz 120 mg(6 ampul) almış şekilde kullanılarak; Birinci grup damara farklı zamanlarda 3x2 (8 saatte bir 2 ampul ) bölünmüş dozlarda direkt verilmiş olan ve beraberinde 50 ml hipertonik saline (%3 NaCl ) 2x1(12 saatte 1/ 20-30 dk. IV infüzyon) verilen ;ikinci grup aynı ilacın bir kısmının bolus şeklinde verilmiş olan (2 ampul direkt damar içi) sonrası infüzyon (100 cc sf içerisinde 4 ampul furosemid) verilmeye devam edilen ve beraberinde 100 ml hipertonik saline (%3 NaCl ) 1x1 (12 saatte 1) alan ; üçüncü grup aynı ilacın bir kısmının bolus şeklinde veriliş olan (2 ampul direkt damar içi) sonrası infüzyon (100 cc sf içerisinde 4 ampul furosemid) verilen farklı tedavi şekilleri almış hastalar arasındaki etkinlik karşılaştırılması değerlendirildi.Hastalar gruplara seçilirken rastgele seçildi. Bulgular: Hipertonik saline ile furosemid kullanımı sadece furosemid kullanan gruba göre idrar çıkışında sınırlı anlamlılık izlendi (P=0.089). Kilo değişimi istatiksel olarak anlamlı izlenmedi (p=0,014). Hastaların biyokimyasal parametrelerinden pro-BNP'de azalma hipertonik saline ile furosemid alan grupta istatiksel olarak anlamlı azalma izlendi (p=0,010). Yanlızca furosemid alan grupta hipertonik salin alan gruba göre sodyum ve potasyumun anlamlı olarak azaldığı görüldü (p=0,001). Hipertonik saline alan grupta VCI çaplarının istatiksel olarak anlamlı olarak azaldığı izlendi (p=0,036). Sonuç:Konjesyon tedavisi için furosemid ile hipertonik saline kullanıldığında hastalarda diürez artmakta, biyokimyasal parametre olan proBNP azalmakta ,VCI çapları konvansiyonel tedaviye göre daha fazla azalmaktadır.Yalnız furosemid kullanımına göre tedavinin daha etkili olduğunu desteklemektedir Na+ ve K+ elektrolitlerinin kan düzeylerinin daha az değişimi diüretik direncini de azaltacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Assessing Hypertonic Saline + Furosemide in NYHA III Heart Failure Patients with/without Diuretic Resistance for Congestion Materials and methods: The study encompassed 78 congestive heart failure patients admitted to the cardiology service or intensive care unit. Furosemide, a routine treatment at 120 mg (6 ampoules), formed the basis. The first group received divided doses: 3x2 (2 ampoules every 8 hours) of furosemide with 50 ml of 3% hypertonic saline (2x1, IV infusion every 12 hours). In contrast, the second group received a furosemide bolus (2 ampoules intravenously), followed by an infusion (4 ampoules in 100 cc of normal saline), alongside 100 ml of 3% hypertonic saline (1x1, every 12 hours). The third group received a similar bolus followed by an infusion but with diverse treatment timings, facilitating comparative efficacy assessments. Random patient allocation determined group assignment. Group 1 utilized staggered dosing of furosemide with hypertonic saline, while Group 2 employed a bolus and subsequent infusion of furosemide and saline. Group 3 underwent varied administration schedules. The study aimed to compare these approaches' effectiveness in managing congestive heart failure. Results:Combining furosemide with hypertonic saline showed limited impact on urinary output (P=0.089) and weight change (P=0.014). The hypertonic saline + furosemide group exhibited a significant decrease in pro-BNP levels (P=0.010), while reduced sodium/potassium levels were notable only in the furosemide group vs. hypertonic saline (P=0.001). Additionally, hypertonic saline led to a significant reduction in IVC diameters (P=0.036) Conclusion: Using furosemide and hypertonic saline for congestion treatment increases diuresis, lowers proBNP levels, and reduces IVC diameters more than standard therapy. Hypertonic saline lesser impact on Na+ and K+ levels suggests potential in reducing diuretic resistance, highlighting its greater.