Konya bölgesinde yetiştirilen bazı meyvelerin kontrollü şartlar altında kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi
The Determination of drying characteristics under controlled conditions of some fruits which are grown in Konya region
  1. Tez No: 84568
  2. Yazar: HAKAN OKYAY MENGEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ YETKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vişne, erik, kayısı, elma, bandırılmış erik, bandırılmamış erik, hava sıcaklığı, hava hızı, ön işlem, kuruma sabiti, kuruma hızı
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz DOKTORA TEZİ KONYA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI MEYVELERİN KONTROLLÜ ŞARTLAR ALTTND A KURUTMA KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ Hakan Okyay MENGEŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Şinasi YETKİN 1999, 187 sayfa Jüri : Prof. Dr. Şinasi YETKİN Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Abdülkadir YAĞCIOĞLU Prof. Dr. Kazım ÇARMAN Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Bu çalışmada, Konya Bölgesi'nde yetiştirilen vişne, erik, kayısı ve elmaların farklı hava sıcaklığı, hava hızı ve ön işlem şartlarında gösterecekleri kuruma karakteris tikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Denemelerde hava sıcaklığı olarak 60 °C, 70 °C ve 80 °C, hava hızı olarak 1.0 m/sn, 2.0 m/sn ve 3.0 m/sn alınmıştır. Vişne, kayısı ve elma örnek leri oldukları gibi hiçbir ön işlem uygulanmadan, erik örnekleri ise hiçbir ön işlem uy gulanmadan ve % 2'lik NaOH çözeltisine bandırıldıktan sonra kurtulmuşlardır. Elde edilen verilerden yararlanılarak istatistiki değerlendirmeler yapılmıştır. Denemeler sonucunda, hava sıcaklığının, hava hızının ve uygulanan ön işlemin, ürünlerin kuruma hızı üzerine olan etkisi belirlenmiştir. Deneme materyali ürünlere ait kuruma sabiti (k) değerleri ise, bandırılmamış erik örneklerinde 0.207...0.900, bandı rılmış erik örneklerinde, 0.252....1.063, vişne örneklerinde 0.0970.834, kayısı ör neklerinde 0.273..1.264 ve elma örneklerinde 0.917....1.757 arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE DETERMINATION OF DRYING CHARACTERISTICS UNDER CONTROLLED CONDITIONS OF SOME FRUITS WHICH ARE GROWN IN KONYA REGION Hakan Okyay MENGEŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof.Dr. Şinasi YETKİN 1999, 187 page Jury : Prof. Dr. Şinasi YETKİN Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Abdülkadir YA?CIO?LU Prof. Dr. Kazım CARMAN Assoc. Prof. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ In this study the drying characteristics of sour cherry, plum, apricot and apples which are grown in Konya region for different air temperature, air velocity and pretreatments were determined. In the trials, air temperatures as 60 °C, 70 °C, 80 °C and air velocities as 1.0 m/s, 2.0 m/s, 3.0 m/s were taken. Morello cherry, apricot and apple samples were dried without treatment and the plum, samples were dried without treatment after dipping in % 2 NaOH. Statistical evaluations were done from data which taken trials. In the trials result, the effects on samples drying velocity of air temperature, air velocity and applied pretreatment were determined. Drying coefficient (k) values for samples of nontreated plum, treated plum, morello cherry, apricot and apple were found 0.207...0.900; 0.252... 1.063; 0.097...0.834; 0.273...1.264 and 0.917...1.757 re spectively. KEY WORDS: Sour cherry, plum, apple, dipping plum, no dipping plum, air temperature, air velocity, pretreatment, drying coefficient, drying velocity. ii