Postmenopozal osteoporozda kemik mineral yoğunluğunun serum netrin-1 düzeyi ile ilişkisi
Bone mineral density and serum netrin-1 levels in postmenopausal osteoporosis evaluation of the relationship
  1. Tez No: 845715
  2. Yazar: MERVE YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL MARAŞ, UZMAN MUSTAFA ÇOMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Postmenopozal osteoporoz, Kemik mineral yoğunluğu, Netrin-1, Postmenopausal osteoporosis, Bone mineral density, Netrin-1
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Netrin-1 molekülünün kemik ile ilgili bir molekül olduğu gösterilmiştir. Postmenopozal osteoporozu (OP) olan hastalarda erken tanı ve hastalık aktivitesinin değerlendirilmesi ve tedavinin belirlenmesi için önemlidir. Postmenopozal OP hastalarında plazma Netrin-1 düzeyinin tanı ve hastalık aktivitesinin değerlendirilmesi için kullanılabilecek bir biyobelirteç olabileceği düşünülmüştür. Bu nedenle çalışmamızda, Netrin-1 molekül düzeyinin postmenopozal OP'si olan kadın hastalar ile ilişkisinin değerlendirilerek literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma içerisine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine başvuran 40 yaş ve üstü OP tanılı 59 gönüllü hasta, 40 yaş ve üstü 54 gönüllü osteopeni grubu, 40 yaş ve üstü 63 gönüllü sağlıklı birey dahil edildi. Malign hastalığı olanlar, aktif enfeksiyonu olanlar, gebeliği olanlar, erkekler, sekonder OP'si olan hastalar, inflamatuvar, romatizmal veya bağ dokusu hastalığı olanlar, karaciğer sirozu olanlar, premenapozal dönemdeki hastalar, alkol ve/veya sigara kullanan hastalar, diyabeti olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. İç hastalıkları poliklinik epikrizleri hastalar ile birlikte görüşülerek edinilen anamnezler ve muayene bilgileri ile veriler derlendi. Hasta ve kontrol grubunun demografik bilgileri (yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi) hasta grubunun memleket, aile öyküsü, sigara kullanımı, alkol kullanımı, ek hastalıkları, laboratuvar değerleri (hemogram, karaciğer fonksiyon değerleri, tiroid fonksiyon değerleri, plazma osteokalsin), Kemik mineral dansitometri (KMD) tespit edilip kaydedildi. Hastalarda rutin olarak bakılan parametrelere ek olarak Netrin-1 düzeyi Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Çalışmamıza 59 Osteoporoz tanılı hasta, 54 Osteopeni tanılı hasta ve 63 kontrol grubu alındı. Osteoporoz grubunun Netrin-1 düzeyi median değeri 96,13, osteopeni grubunun Netrin-1 düzeyi median değeri 98,09, kontrol grubunun median Netrin-1 düzeyi 102,49 idi. Osteoporoz, osteopeni ve kontrol grupları ile serum Netrin- 1 düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Osteoporoz, osteopeni ve kontrol grupları ile hastaların yaşları ve boyları arasında anlamlı fark saptanmadı. Osteoporoz grubunda vücut ağırlığı osteopeni ve kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşük bulundu. Osteoporoz grubunda vücut kitle indeksi, osteopeni ve kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha düşük saptandı. Osteoporoz, osteopeni ve kontrol gruplarının serum osteokalsin düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Osteoporoz, osteopeni ve kontrol grupları arasında hastaların ölçülen kalsiyum (Ca) değerleri anlamlı farklılık göstermemiştir. Osteoporoz, osteopeni ve kontrol grupları arasında hastaların ölçülen D vitamini değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Çalışmaya katılan hastaların Tiroid stimüle edici hormon (TSH), fosfor, paratiroidhormon (PTH), Alkalen fosfataz (ALP), Laktat dehidrogenaz (LDH), Albumin; hemogram parametrelerinden white blood cell (WBC), Hemoglobin (HGB) ve Trombosit değerleri değerleri incelendi ve gruplar arasında herhangi bir farklılık saptanmadı. Serum Netrin-1 düzeyleri ile biyokimyasal bazı parametreler arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere Spearman korelasyon analizi yapıldı. Serum Netrin-1 düzeyi ile, Dual enerji x ışını absorbsiyometri (DEXA) yöntemiyle ölçülen Lomber T skoru, osteokalsin, D vitamini ve vücut kitle indeksi (VKİ) değerleri arasında anlamlı korelasyon gözlenmedi. DEXA yöntemi ile ölçülen Lomber T skoru ile, osteokalsin ve D vitamini değerleri arasında anlamlı bir korelasyon gözlenmedi. DEXA yöntemi ile ölçülen Lomber T skoru ile VKİ arasında negatif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Serum osteokalsin düzeyleri ile, D vitamini ve VKİ arasında korelasyon gözlenmedi. D vitamini ile VKİ arasında negatif yönde anlamlı korelasyon saptandı. Sonuç: Kemik mineral belirteci olarak kabul edilen Netrin-1 molekülü hastalık aktivitesini değerlendirmek amacıyla kullanılan skorlama sistemleri olan Spearman'ın korelasyon testi kullanıldı. Netrin-1 ile anlamlı olarak korelasyon elde edilmedi, bu alanda yapılacak daha geniş kapsamlı destekleyici çalışmalarla birlikte Netrin-1 molekülünün OP tanılı hastalarda hastalık aktivitesinin yeni bir göstergesi olarak klinik kullanıma girebileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Netrin-1 has been shown to be a bone-related molecule. It is important for early diagnosis evaluation of disease activity and determination of treatment in patients with postmenopausal osteoporosis. It was thought that plasma Netrin-1 level could be a biomarker that can be used for diagnosis and evaluation of disease activity in postmenopausal osteoporosis patients. Therefore, in our study, it was aimed to contribute to the literature by evaluating the relationship of Netrin-1 molecule level with female patients with postmenopausal osteoporosis. Materials and Methods: In this study, 59 volunteer patients with osteoporosis over the age of 40 who applied to Ankara Health Sciences University Ankara Bilkent City Hospital Internal Medicine outpatient clinic, 54 volunteers over the age of 40 with osteopenia and 63 volunteer healthy individuals over the age of 40 were included. Patients with malignant disease, patients with active infection, patients with pregnancy, male patients, patients with secondary osteoporosis, patients with inflammatory, rheumatic or connective tissue disease, those with liver cirrhosis, patients in the premenopausal period, patients with alcohol and/or smoking, patients with diabetes were excluded from work. For the Internal medicine outpatient epicrisis, re-evaluation notes, anamnesis, and data were compiled. Demographic information (such as age, gender) of the patient and control groups; country, family history, smoking, alcohol use, additional diseases, laboratory values (hemogram, liver function values, thyroid function values, plasma osteocalcin), bone mineral densitometry were determined and recorded. In addition to the parameters routinely checked in the patients, Netrin-1 level was measured with the Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) method. Results: 59 patients diagnosed with osteoporosis, 54 patients diagnosed with osteopenia and 63 control groups were included in our study. The median Netrin-1 level of the osteoporosis group was 96.13, the median Netrin-1 level of the osteopenia group was 98.09, and the median Netrin-1 level of the control group was 102.49. No significant difference was detected between the osteoporosis, osteopenia and control groups and serum Netrin-1 levels. No significant difference was found between the osteoporosis, osteopenia and control groups and the ages and heights of the patients. Body weight in the osteoporosis group was significantly lower than the osteopenia and control groups. Body mass index was found to be significantly lower in the osteoporosis group compared to the osteopenia and control groups. No significant difference was detected between serum osteocalcin levels of osteoporosis, osteopenia and control groups. The measured calcium (Ca) values of the patients did not differ significantly between the osteoporosis, osteopenia and control groups. No significant difference was found in the measured vitamin D values of the patients between the osteoporosis, osteopenia and control groups. Thyroid stimulating hormone (TSH), phosphorus, parathyroidhormone (PTH), Alkaline phosphatase (ALP), Lactate dehydrogenase (LDH), Albumin; Among the hemogram parameters, white blood cell (WBC), Hemoglobin (HGB) and Thrombocyte values were examined and no differences were detected between the groups. Spearman correlation analysis was performed to determine the relationship between serum Netrin-1 levels and some biochemical parameters. No significant correlation was observed between serum Netrin-1 level and Lumbar T score, osteocalcin, vitamin D and body mass index (BMI) values measured by Dual energy x-ray absorptiometry (DEXA) method. No significant correlation was observed between the Lumbar T score measured by the DEXA method and osteocalcin and vitamin D values. A significant negative correlation was found between the Lumbar T score measured by the DEXA method and BMI. No correlation was observed between serum osteocalcin levels, vitamin D and BMI. A significant negative correlation was detected between vitamin D and BMI. Conclusion: Netrin-1 molecule, which is accepted as a bone mineral marker, is a scoring system used to evaluate disease activity scores. No significant correlation was obtained with Netrin-1, suggesting that the Netrin-1 molecule may enter clinical use as a new indicator of disease activity in patients diagnosed with osteoporosis, with more comprehensive supportive studies to be conducted in this field.