Astronomik gözlem sonuçları ile jeodezik gözlem sonuçlarının karşılaştırılması
The comparison of astronomical observation results with geodetic observation results
  1. Tez No: 84574
  2. Yazar: MUSTAFA ACAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAYRAM TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Star, time, time determination, astronomical latitude, astronomical longitude, astronomical azimuth determination, plumb line deflection. Jl
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ASTRONOMİK GÖZLEM SONUÇLARI ÎLE JEODEZİK GÖZLEM SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Mustafa ACAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Bayram TURGUT 1999, 104 Sayfo Jüri : Prof. Dr. Mehmet YERCİ Doç. Dr. Z. Cevdet CAN Yrd. Doç. Dr. Bayram TURGUT Dünya' nın şeklinin belirlenmesi, dolayısıyla da bir koordinat sisteminde ifade edilebilmesi jeodezinin esas konusunu oluşturur. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de astronomik gözlemlere ihtiyaç vardır. Bu gözlemler yardımı ile yeryüzü noktalarının konumlarının belirlenmesi, yer elipsoidinin boyutlarının hesaplanması, çekül sapması miktarları, iki boyutlu jeodezik ağların konumlandırılıp yerleştirilmesi gibi jeodezik problemler çözülür. Bu çalışmada yıldızlara gözlem yapılarak test noktalarının enlem, boylam ve azimutlan hesaplanmış ve yersel ve GPS ölçülerinin birlikte dengelenmesi ile elde edilmiş nokta koordinatlarından bulunan enlem, boylam ve azimut değerleriyle karşılaştırılmış ve çekül sapması miktarları bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Yıldız, zaman, zaman tayini, astronomik enlem, astronomik boylam, astronomik azimut tayini, çekül sapması.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis THE COMPARISON OF ASTRONOMICAL OBSERVATION RESULTS WITH GEODETIC OBSERVATION RESULTS Mustafa ACAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor : Assis. Prof. Dr. Bayram TURGUT 1999, 104 Page Jury : Prof. Dr. Mehmet YERCİ AssocProf. Dr. Z. Cevdet CAN Assis. Prof. Dr. Bayram TURGUT The main subject of geodesy is the determination of the Earth' s shape. In order to realize these astronomical observations are needed. By means of these astronomical observations, positions of surface points is determined, the dimensions of the earth ellipsoid is calculated and plumb line deflection quantities and two dimensional geodetic networks settlement, geodetic problems are solved. In this study, the stars were observed, latitude, longitude and azimuths were calculated by means of these observations. These calculated values (latitude, longitude and azimuth) were compared to latitudes, longitudes and azimuths values obtained from combined adjustment of terrestrial and GPS measurements. Finally, plumb line deflection quantities were found.