Kolon kiriş-birleşim bölgesinde fiber betonun taşıma kapasitesine etkileri
The Effect of fiber concrete on bearing capacity of beam column connection
- Tez No: 84575
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAİL KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiber concrete, Hookeed fibers, Beam - column connection
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOLON KİRİŞ BİRLEŞİM BÖLGESİNDE FİBER BETONUN TAŞIMA KAPASİTESİNE ETKİLERİ _ Süleyman Kamil AKIN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doc.Dr. Nail KARA 1999, 75 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ergin ATIMTAY Doç.Dr.M.Yaşar KALTAKCI Yrd.Doc.Dr. Nail KARA Bu tezde sunulan çalışma betonarme karkas binalarda kolon kiriş birleşimlerinde deprem sırasında ortaya çıkan hasarları minimize etmek amacıyla yapılmıştır. Projenin amacı, deprem sırasında hasar görmesi muhtemel betonarme kolon kiriş birleşim bölgesinde alternatif olarak çelik tel (fiber) kullanılması ile ilgili deneysel sonuçların elde edilmesidir. Bu çalışma kapsamında iki farklı enine donatı düzenine sahip kolon kiriş birleşim bölgesinde yön değiştiren kontrollü yükleme altında, birleşim bölgesinde etriye bulunması, bulunmaması ve etriye yerine sırasıyla 20 kg/m3, 30 kg/m3, 40 kg/m3 çelik tel (fiber) kullanılması durumuna ait numuneler deneye tabi tutulmuştur. Kolona 15 ton eksenel yük verilmiş ve kiriş numunesi yön değiştiren yükleme altında teste tabi tutulmuştur. Deneylerin sonucunda, hasar görme mekanizmaları, yer değiştirme ve moment eğrilik karakteristikleri ve enerji yutma kapasiteleri irdelenmiştir. İrdeleme sonunda etriyesiz numunede kirişte oluşması istenen plastik mafsalın hem kiriş hemde kolonda meydana geldiği gözlenmiştir. Etriyeli ve değişen oranlarda fiber ihtiva eden numunelerde ise kolonda mafsallaşma görülmemiştir. Etriye yerine alternatif olarak kullanılan fiberlerin birleşim bölgesinde betonun parçalanmasını ve dağılmasını engellediği, enerji emme kapasitesini artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Post Graduate Thesis THE AFFECT OF FIBER CONCRETE ON BEARING CAPACITY OF BEAM COLUMN CONNECTION Süleyman Kamil AKIN Selçuk University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: AsistProf.Dr. Nail KARA 1999, 75 page Jury: Prof.Dr. Ergin ATIMTAY AssocProf.Dr. M.Yasar KALTAKCI AsistProf.Dr. Nail KARA This Study is coducted to minimize the effect of earthqukes in reinforced beam-column connections., The aim is to prevent beam-column joints from the effect of earthquakes which have high risk of damage. Five samples are tested. The joints designed in two ways with stirrups according to the code ( TS 500 ) and without stirrups From the view of lateral reinforcement. Instead of stirrups varying amount ( 20 kg/m3, 30 kg/m3, 40 kg/m3 ) of steel fibers are added to the joint. The study determines the Load- Displacement,,Moment - Rotation capacity and energy absorption capacity of the joints. At the end fibers increased the enegy absorption capacity, displacement capacity and rotation capacity of the joints.