Gestasyonel Diabetes Mellitus tanılı gebelerde Xenopsin Related Peptit-1 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Xenopsin Related Peptide-1 levels in pregnants diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus
  1. Tez No: 845770
  2. Yazar: EMRE AĞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus, OGTT, Xenopsin Related Peptid-1
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Gestasyonel Diabet Mellituslu (GDM) ve sağlıklı gebe kadınlar arasında serum Xenopsin Related Peptit-1 (XP-1) düzeylerinin kıyaslanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif kohort çalışması olarak planlandı. Çalışmaya 01/04/2023 – 01/10/2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran gebeler dahil edildi. Dahil edilme koşulları olarak 24 ila 28 gebelik haftaları arasında olması, 18 yaşından büyük 45 yaşından küçük olması, tekil gebelik olması, kronik sistemik hastalığı olmaması arandı. Gebelere 75 gr oral glikoz tolerans testi (OGTT) uygulandı. Sonuçlarına göre gestasyonel diabetes mellitus (GDM) tanısı alan gebeler (n=44) çalışma grubunu ve GDM'si olmayan gebeler (n=44) kontrol grubunu oluşturdu. Gruplar arasında serum Xenopsin Related Peptid 1 konsantrasyonları karşılaştırıldı. Xenopsin Related Peptid-1, antikoagülan içermeyen 5cc'lik tüpe alınan numune 2000-3000 devirde 10 dakika santrifüj edildi. Santrifüj sonrası elde edilen örneklerden serum örnekleri eppendorflara alındı ve çalışma gününe kadar -80 °C'de saklandı. Örnekler çalıştırılacağı gün uygun ortamda çözdürüldü ve ticari kit kullanılarak Xenopsin Related Peptid-1 değerleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: GDM grubundaki olguların yaşları kontrol grubundakilerden istatistiksel olarak anlamlı seviyede yüksek saptandı (p = 0,001; p < 0,01). Gruplara göre olguların kan alındığı andaki vücut kitle endeksi (BMI) değerleri, gebelik öncesi BMI değerleri, kilo alım miktarları, GDM öyküsü varlığı ve XP-1 düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (p > 0,05). Araştırmaya katılan olguların XP-1 düzeyleri 0,2 ile 8,63 arasında değişmekte olup; ortalaması 2,52±1,81'dir. Tedavi ajanlarına göre olguların XP-1 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p > 0,05). Moleküler düzey ile olguların kan alındığı andaki BMI, gebelik öncesi BMI, kilo alım miktarları, AC vii ölçümleri ve kan alınırken TFA ölçümleri, istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermemektedir (p > 0,05). Sonuç: Bu çalışma ile serum XP-1 düzeylerinin GDM ile ilişkili olmadığı ortaya konuldu. GDM grubunda daha ileri maternal yaş saptandı. Bu konuyla ilgili daha kapsamlı ve multidisipliner prospektif klinik çalışmaların yapılmasına ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to compare serum Xenopsin Related Peptid-1 levels between gestational diabetes mellitus and healthy pregnant women. Material and Method: Our study was planned as a prospective cohort study. Pregnant women who applied to the Gynecology and Obstetrics Polyclinic of Health Sciences University (SBU) Ümraniye Training and Research Hospital between 01/04/2023 and 01/10/2023 were included in the study. The inclusion conditions were: being between 24 and 28 weeks of gestation, being older than 18 years of age and younger than 45 years of age, having a singleton pregnancy, and not having a chronic systemic disease. 75 g oral glucose tolerance test (OGTT) was applied to the pregnant women. According to the results, pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus (GDM) (n = 44) constituted the study group and pregnant women without GDM (n = 44) constituted the control group. Serum Xenopsin Related Peptide-1 concentrations were compared between groups. Xenopsin Related Peptide-1, the sample taken into a 5cc tube without anticoagulant, was centrifuged at 2000-3000 rpm for 10 minutes. Serum samples from the samples obtained after centrifugation were taken into Eppendorfs and stored at -80 °C until the day of study. The samples were thawed in appropriate media on the day they were to be run, and Xenopsin Related Peptide-1 values were measured by ELISA method using a commercial kit. Results: The ages of the cases in the GDM group were found to be statistically significantly higher than those in the control group (p = 0.001; p < 0.01). According to the groups, BMI values at the time of blood collection, pre-pregnancy BMI values, weight gain amounts, molecular levels and presence of GDM history did not show a statistically significant difference (p > 0.05). The molecular levels of the cases participating in the study ranged between 0.2 and 8.63; The average was 2.52±1.81. No statistically significant difference was found between the molecular levels of the cases according to the treatment agents (p > 0.05). There is no statistically significant relationship between the molecular ix level and the BMI at the time of blood collection, pre-pregnancy BMI, weight gain amounts, AC measurements and TFA measurements at the time of blood collection (p > 0.05). Conclusion: This study revealed that serum XP-1 levels are not associated with GDM. More advanced maternal age was detected in the GDM group. We believe that more comprehensive and multidisciplinary prospective clinical studies are needed on this subject. Keyword: Gestational diabetes mellitus, OGTT, Xenopsin Related Peptid-1