Gestasyonel Diabetes Mellitus tanılı gebelerde Xenin-25 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Xenin-25 levels in pregnant women diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus
  1. Tez No: 845771
  2. Yazar: KAMİLE KÜBRA AĞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus, Xenin-25, OGTT, Gestational Diabetes Mellitus, OGTT, Xenin-25
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Gestasyonel Diabet Mellituslu ve sağlıklı gebe kadınlar arasında serum Xenin-25 düzeylerinin kıyaslanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Prospektif kohort olarak planladığımız çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne 01/05/2023-01/11/2023 tarihleri arasında başvuran 88 tekil gebe dahil edildi. Dahil edilme kriterleri arasında 24 ile 28. gebelik haftaları arasında olan, 19 ile 47 yaş aralığında olan hastalar yer aldı. Bu gebelere 75 gr oral glukoz tolerans testi (OGTT) uygulandı ve OGTT sonuçlarına göre Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) tanısı alan 44 gebe 'GDM grubu' olarak belirlendi. 75 gr OGTT uygulanan ve OGTT sonuçlarına göre normal olan (GDM dışlanan) 44 gebe 'kontrol grubu' olarak belirlendi. GDM grubu, Xenin-25 konsantrasyonları açısından kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Xenin-25 antikoagülan içermeyen 5cc'lik tüpe alınan numune 2000-3000 devirde 10 dakika santrifüj edildi. Santrifüj sonrası elde edilen örneklerden serum örnekleri eppendorflara alındı ve çalışma gününe kadar -80 °C'de saklandı. Örnekler çalıştırılacağı gün uygun ortamda çözdürüldü ve ticari kit kullanılarak Xenin-25 değerleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Gruplara göre olguların yaş, kan alındığı andaki BMI değerleri, gebelik öncesi BMI değerleri, kilo alım miktarları ve GDM öyküsü varlığı benzerdir. (p > 0,05). GDM grubundaki olgularda 2 gravida görülme oranı, kontrol grubundakilerden fazladır (p = 0,038). Kan alınan gebelik haftası, AC persantilleri, TFA persantilleri, amniyotik indeksleri açısından her iki grup arasında benzerdi (p > 0,05). GDM olan grubun doğum kilosu ortalaması 3462 gr, GDM olmayan grubun 3224 gr olarak tespit edildi. GDM grubundaki olguların doğum kilosu kontrol grubundakilerden istatistiksel olarak anlamlı seviyede yüksek saptandı (p = 0,010). GDM olan grubun Xenin-25 düzeyleri ortalaması 160,40 iken GDM olmayan grubunki 132,13 olarak tespit edildi. İki grup arasından Xenin-25 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görüldü (p = 0,214). viii Tedavi ajanlarına göre olguların moleküler düzeyleri arasında, amniyotik indeks gruplarına göre olguların moleküler düzeyleri arasında, moleküler düzey ile olguların kan alındığı andaki BMI, gebelik öncesi BMI, kilo alım miktarları, karın çevresi (AC) ölçümleri ve kan alınırken toplam fetal ağırlık (TFA) ölçümleri istatistiksel olarak benzerdir (p > 0,05). Moleküler düzey ile olguların açlık, 1. saat ve 2.saat OGGT ölçümleri, istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermemektedir (p > 0,05). Sonuç: Bu çalışma ile maternal serum Xenin-25 değerlerinde GDM olan gebeler ve sağlıklı gebeler arasında anlamlı fark olmadığı tespit edildi. Çalışmamızın desteklenmesi, daha net sonuçlara ulaşılabilmesi için bu konuyla ilgili daha kapsamlı ve multidisipliner prospektif çalışmalara gerek olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to compare serum Xenin-25 levels between gestational diabetes mellitus and healthy pregnant women. Material and Method: Our study, which we planned as a prospective cohort, included 88 singleton pregnant women who applied to the Gynecology and Obstetrics Polyclinic of Health Sciences University (SBU) Ümraniye Training and Research Hospital between 01/03/2023 and 01/09/2023. Inclusion criteria included oma between 24 and 28 weeks of gestation and between 19 and 47 years of age. A 75-g oral glucose tolerance test (OGTT) was applied to these pregnant women, and 44 pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus (GDM) according to the OGTT results were determined as the“GDM group”. 44 pregnant women who underwent 75 g OGTT and whose OGTT results were normal (GDM was excluded) were determined as the“control group”. The GDM group was compared with the control group in terms of Xenin-25 concentrations. The sample was taken into a 5cc tube that did not contain Xenin-25 anticoagulant and was centrifuged at 2000-3000 rpm for 10 minutes. Serum samples from the samples obtained after centrifugation were taken into Eppendorfs and stored at -80 °C until the day of study. The samples were thawed in appropriate media on the day they were to be run, and Xenin-25 values were measured by the ELISA method using a commercial kit. Results: According to the groups, the age of the cases, BMI values at the time of blood collection, BMI values before pregnancy, amount of weight gain and presence of a history of GDM are similar. (p > 0.05). The rate of 2 gravida in cases in the GDM group was higher than in the control group. (p = 0.038) The gestational age at which blood was taken, AC percentiles, TFA percentiles, and amniotic indexes were similar between both groups. (p > 0.05) The average birth weight of the GDM group was 3462 g, and the non-GDM group was 3224 g. The birth weight of the cases in the GDM group was found to be statistically significantly higher than that in the control group. (p = 0.010). While the average Xenin-25 levels of the GDM group was 160.40, that of x the non-GDM group was 132.13. It was observed that there was no statistically significant difference between the Xenin-25 levels between the two groups (p = 0.214). The molecular levels of the cases according to the treatment agents, the molecular levels of the cases according to the amniotic index groups, the molecular level and the cases' BMI at the time of blood collection, pre-pregnancy BMI, weight gain amounts, AC measurements and TFA measurements during blood collection are statistically similar. (p > 0.05). There is no statistically significant relationship between the molecular level and the fasting, 1st hour and 2nd hour OGGT measurements of the cases (p > 0.05). Conclusion: With this study, it was determined that there was no significant difference in maternal serum Xenin-25 values between pregnant women with GDM and healthy pregnant women. We think that more comprehensive and multidisciplinary prospective studies on this subject are needed to support our study and reach clearer results.