İlköğretim okulları 1. kademede hayat bilgisi dersinin müzik destekli ve geleneksel yaklaşımla işlenmesinin öğrenci başarısı açısından karşılaştırılması
The Comparison of music applied science teaching with the traditional appoach in terms of students success in primary schools
- Tez No: 84584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim okulları, hayat bilgisi dersi, müzik destekli öğ retim, öğrenci başarıları, Primary schools, science lessons, music applied teaching, students success. IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İLKÖĞRETİM OKULLARI I. KADEMEDE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN MÜZİK DESTEKLİ VE GELENEKSEL YAKLAŞIMLA İŞLENMESİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Aylin Sözen ÇAKIRER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Hasan Bozkurt 1999, Sayfa: 44 Jüri : Prof. M. Salih Ergan : Yrd. Doç. Dr. Hasan Yılmaz : Yrd. Doç. Hasan Bozkurt Bu araştırmada; İlköğretim Okulları I. Kademede Hayat Bilgisi Dersinin müzik destekli ve geleneksel yaklaşımla işlenmesinin öğrenci başarısı açısından karşılaştı rılması yapılmıştır. Hayat Bilgisi ve Müzik Dersi öğretim programları, bunların genel amaçlan, müzik ve müzik eğitimi, önemi, kişiye kazandırdıkları, bu eğitimin içinde yer alan ve onu etkileyen faktörlere değinilerek, müzikle birlikte bir öğretim stratejisi belirlen miştir. Materyal olarak Hakim Ömer Onsun İlköğretim Okulu II. ve III. sınıf öğrenci leri seçilmiştir. Araştırmamızda metod olarak ise Deneysel Metod uygulanmıştır. II. sınıf öğrencilerine“Çevremizde Canlılar”, III. sınıf öğrencilerine ise“Sağlıklı Büyü- yelim”konulan ile ilgili bir ön test uygulanmıştır. Daha sonra 18 kişiden oluşan birdeney grubu (Müzik Destekli öğretim yapan grup), yine 18 kişiden oluşan Kontrol Grubu (Geleneksel öğretim yapan grup) oluşturulmuştur. Ön test başarı düzeyleri ve son test basan düzeyleri karşılaştırılmış ve istatistiksel sonuçlar t testine göre belirlenmiştir. Sonuç olarak; Müzik destekli öğretim, geleneksel öğretim yöntemlerine kıyasla her iki sınıfta da yüksek bir basan düzeyi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE COMPARISON OF MUSIC APPLIED SCIENCE TEACHING WITH THE TRADITIONAL APPROACH IN TERMS OF STUDENTS' SUCCESS IN PRIMARY SCHOOLS Aylin Sözen ÇAKIRER Selçuk University Science Studies Institute Music Teaching Section Supervisor: Yrd. Doç. Hasan Bozkurt 1999, Page: 44 Jury Prof. M. Salih Ergan Yrd. Doç. Dr. HasanYilmaz Yrd. Doç. Hasan Bozkurt In this study, the comparison of music applied science teaching with the traditional approach in terms of students' success in primary schools has been made. Some teaching strategies with music has been put forward, taking into account the science and music teaching programs, their goals in general, music and music teaching and its importance and what it gives people, the factors in this teaching and their effects. In this study, the second and the third year students in Hakim Ömer Onsun Primary School have been chosen as subjects. Experimental Method has been used. A pretest has been given to the second and third year students on“living creatures in our inenvironment”and“ healthy growing”respectively. Later on, experimental group of 18 students (who take music applied science lessons) and another group of 18 students (who take traditional science lessons) have been formed. Then the statistical results of pretest and post-test have been compared and evaluated through T-test. As a summary, music applied teaching have proved to be more successful in both groups than the traditional teaching methods.