Stratejik yönetim anlayışının kümelenmelerde uygulanabilirliği: ostim savunma ve havacılık kümelenmesi (OSSA) modeli
Applicability of strategic management approach in clusters: ostim defence and aviation cluster (OSSA) model
- Tez No: 845877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ERENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Kümelenmeler, Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, OSSA, Savunma Sanayiinde KOBİ'ler, Strategic Management, Clusters, Defence and Aviation Cluster, OSSA, Defence-related SME's
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Savunma sanayi alanında küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ)'ler, savunma sanayiinin gelişmesinde ve inovasyonunda hayati önem taşırlar. Kümelenme; KOBİ'lerin, daha fazla kaynağa sahip olan büyük ölçekli şirketler karşısındaki rekabet güçlerini artırmalarına olanak sağlar. Türkiye'de ilk savunma sanayi kümelenmesi olan OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA), gelecek vadeden KOBİ'leriyle birlikte, ulusal ve küresel anlamda savunma sanayi kümelenmelerinin başarılı bir örneğidir. 2008 yılından beri OSSA, sürekli gelişmeye devam ederek sektörde önemli bir başarı göstermesine rağmen, dünya savunma sanayindeki küresel rekabet gücünü artırabilmesi için daha fazla ar-ge ve inovasyon çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı KOBİ'lerde ve kümelenmelerde stratejik yönetim modelinin uygulanma düzeyini ve stratejik yönetim sürecinin ne şekilde işlediğini ortaya koyabilmektir. Bu çalışmada, Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi OSSA' nın mevcut durumu stratejik yönetim anlayışı açısından değerlendirilerek, OSSA'nın ve Türkiye'deki diğer savunma kümelenmelerinin, dünya savunma endüstrisinde rekabet gücünü koruyabilmeleri ve artırabilmeleri için çözüm önerileri tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Defence-related small and medium- sized enterprises (SMEs) play a vital role in development and innovation of defence industry. Clustering provides these SMEs with an opportunity to enhance competitiveness against big companies which have more resources. The first defence industry cluster in Turkey, Ostim Defence and Aviation Cluster is a successful implementation of defence clustering in both national and global defence industry. While OSSA has continuous improvement and some notable success since 2008, more research and development (R&D) and innovation are needed to increase global competitiveness in defence industry. The aim of this study is to exert the implementation level of strategic management model and how the strategic management process is worked out in SMEs and in clusters. This study aims to assess the current status of OSSA in terms of strategic management and to discuss proposed solutions for staying competitive and enhancing competitiveness of OSSA and other clusters in the field of defence industry in Turkey.