Palyatif bakım hastalarına uygulanan yatak banyosunun satürasyon, ağrı düzeyi ve uyku kalitesine etkisi
The effect of bed bath applied to palliative care patients on saturation, pain level and sleep quality
  1. Tez No: 845910
  2. Yazar: MİHRAÇ TOPÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL PAMUK CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, yatak banyosu, satürasyon, ağrı düzeyi, uyku kalitesi, hemşirelik bakımı, Palliative care, bed bath, saturation, pain level, sleep quality, nursing care
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Başlık: Palyatif bakım hastalarına uygulanan yatak banyosunun satürasyon, ağrı düzeyi ve uyku kalitesine etkisi Amaç: Araştırma palyatif bakım hastalarına uygulanan yatak banyosunun satürasyon, ağrı düzeyi ve uyku kalitesine etkisini belirlemek amacı ile ön test-son test kontrol grup tasarımlı randomize deneysel bir çalışma olarak planlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma Mayıs 2023- Aralık 2023 tarihleri arasında Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Kliniğinde tedavi ve bakım alan hastalar ile örneklem seçim kriterlerine uyan 30 çalışma 30 kontrol olmak üzere toplam 60 gönüllü hasta ile gerçekleştirildi. Araştırma verilerinin toplanmasında Bireysel Tanıtıcı Özellikler Formu, Edmonton Semptom Tanılama Ölçeği, Wong Baker Ağrı Skalası, Richard Campbell Uyku Anketi, Oksijen Satürasyon Formu kullanıldı. Çalışma grubuna haftada üç kez, gün aşırı yatak banyosu uygulandı. Araştırmadan elde edilen veriler tanımlayıcı istatistiksel metotlar, Ki Kare, Friedman, Mann Whitney U, Bonferroni Testi, Tekrarlı Ölçüm Varyans Analalizi ile analiz edildi. Araştırmanın Clinicial Trials.gov PRS (Protocol Registration and Results System) kaydı yapıldı (Protokol numarası: NCT06055426). Bulgular: Yatak banyosunun oksijen satürasyonunu yükseltici etkisi ikinci banyo uygulamasından sonra oldu. Ağrı ve uykuya olan olumlu etkinin görüldüğü gün, birinci yatak banyosu sonrası idi. İlk yatak banyosu uygulamasından sonra hastaların ağrı düzeylerinde düşme, uyku toplam puanı ve uyku kalitesinde artış gözlendi. Bu olumlu etki diğer yatak banyosu uygulamalarından sonra da devam etti ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Bu araştırmada çalışma grubuna haftada üç kez yatak banyosu yaptırılmıştır. Çalışma sonucunda yatak banyosunun palyatif bakım hastalarının oksijen satürasyonunu yükseltici, ağrıyı azaltıcı ve uyku kalitesini artırıcı etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Title: The effect of bed bath applied to palliative care patients on saturation, pain level and sleep quality. Aim: The research was planned as a randomized experimental study with a pretest-posttest control group design to determine the effect of bed bath applied to palliative care patients on saturation, pain level and sleep quality. Material and Methods: The research was carried out between May 2023 and December 2023 with patients receiving treatment and care at Eskişehir Yunus Emre State Hospital Palliative Care Clinic and a total of 60 volunteer patients, including 30 study participants and 30 controls, who met the sample selection criteria. Individual Descriptive Characteristics Form, Edmonton Symptom Diagnosis Scale, Wong Baker Pain Scale, Richard Campbell Sleep Questionnaire, Oxygen Saturation Form were used to collect research data. The study group was given bed bath three times a week, every other day. The data obtained from the study were analyzed with descriptive statistical methods, Chi Square, Friedman, Mann Whitney U, Bonferroni Test, Repeated Measures Analysis of Variance. The study was registered with Clinical Trials.gov PRS (Protocol Registration and Results System) (Protocol number: NCT06055426). Results: The oxygen saturation-increasing effect of bed bath occurred after the second bath application. The day when the positive effect on pain and sleep was seen was after the first bed bath. After the first bed bath application, a decrease in the patients' pain levels and an increase in their total sleep score and sleep quality were observed. This positive effect continued after other bed bath applications and was found to be statistically significant. Conclusion: In this study, the study group was given bed bath three times a week. As a result of the study, it was concluded that bed bath has the effect of increasing oxygen saturation, reducing pain and improving sleep quality in palliative care patients.