Fotopolimerizasyon yöntemiyle cam elyaf takviyeli doymamış polyester matrisli kompozitlerin üretimi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Production of glass fiber reinforced unsaturated polyester matrix composites via photopolymerization and investigation of their mechanical properties
  1. Tez No: 845929
  2. Yazar: SERHAT DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATİLLA TAŞDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Fotopolimerizasyon, Cam elyaf, Doymamış polyester reçine, Mekanik özellikler, Kompozitler, Photopolymerization, Glass fiber, Unsaturated polyester resin, Mechanical properties, Composites
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kompozit malzeme iki veya daha fazla malzemenin mekanik olarak birbirine bağlanmasıyla oluşan uniform olmayan bir malzemedir. Kompozit içerisindeki her bir malzeme kendi özelliklerini korur ve birbirlerine bağlandıklarında bütünleşik katı olarak özellikleri daha iyi hale gelir. Matris ve takviye edici kompoziti oluşturur. Cam elyaf takviyeli polyester, polyester reçine matrisinde sürekli elyaflı takviyelendirilmiş polyester kombinasyonlarından en bilinen çeşididir. Düşük üretim maliyeti ve kolay ulaşılabilir olmasının yanında teorik seviyelere yakın takviye içermesi cam elyaf takviyeli polyesterlerin geliştirilmesinde rol oynamaktadır. Polyester reçinelerin ısıl olarak kürlenmiş cam elyaf takviyeli polyester reçinelerin büyüyen pazarı göz önüne alındığında, fotopolimerizasyon yöntemi ile kısa sürede kürleştirilebilmesi sınırlı kalıp geliştirilmesi gereken bir konudur. Tez çalışmamızda; üretim endüstrisinde en sık kullanılan polyester reçinenin fotopolimerizasyon yöntemi ile oda sıcaklığında dakikalar içerisinde kürleştirilmesi üzerine çalışılacak ve bu amaca uygun farklı laminasyonlar ile farklı üretim teknikleri kullanılacaktır. Endüstride ısıl olarak kürleşen cam elyaf takviyeli kompozitlerin özellikleri ile karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Composite material is a non-uniform material that made by two or more materials which is bonded mechanicaly. Each material in the composite maintains its own characteristics and these materials bonded to each other, it's properties improve. Composite made from matrix and reinforcement. Glass fiber reinforced polyester is the most well-known variety of continuous fiber reinforced polyester matrix. Besides of low production cost and easy accessibility, big role is belong to reinforcement to reach contains reinforcement almost theoretical level. Curing via photopolymerization in a short time that need to be improved considering the growing market of thermally cured glass fiber reinforcement polyester resin. In this project, it is aimed to curing of well-known polyester resin used in the production industry via photopolymerization method in minutes at room temperature. Expedient to curing via photopolymerization, different production method will be used with variant of lamination structures. In addition, the comparison of cured via thermally and photopolymerization will also be the main objectives of the thesis study.