Mardin ili tarım işletmelerinin tarımsal yapı ve mekanizasyon durumunun belirlenmesi
The Determination of agricultural structure and mechanization level of agricultural farms in Mardin
- Tez No: 84595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KONAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: mekanizasyon durumu, mekanizasyon kriterleri. m
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
öz Yüksek Lisans Tezi MARDİN İLİ TARIM İŞLETMELERİNİN TARIMSAL YAPI VE MEKANİZASYON DURUMUNUN BELİRLENMESİ Mehmet Cumhur EROĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa KONAK 1999, Sayfa:55 Jüri: Prof.Dr.Şinasi YETKİN Doç.Dr.Mustafa KONAK Yard.Doç.Dr.Mustafa ACAROĞLU Bu araştırmada Mardin ili tarım işletmelerinin tarımsal yapı ve mekanizasyon özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bölgenin tarımsal özelliklerini yansıtacak 5 ilçede, 71 köye ait rasgele seçilmiş 215 işletme ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonunda; bölgede tarımsal üretimin büyük alanlarda tarla tarımı şeklinde yürütüldüğü, işletme büyüklüklerinin %73.50'sinin 1-50 ha arasında olduğu, işletme başına düşen traktör sayısının yaklaşık 1 adet ve ortalama traktör motor gücünün 47.67 kW olduğu belirlenmiştir. Kullanılan traktörler büyük boyutlu Ve güç düzeyi yüksek olan traktörlerdir. Traktörlerin yaklaşık % 40.00'lık bölümü 50.1-60 kW güç grubunda yer almaktadır. Traktör başına düşen makine sayısı ve kütlesi 6.743 adet ve 4.962 ton'dur. Bölge genelinde birim alan başına düşen traktör motor gücü 1.077 kW/ha'dır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION OF AGRICULTURAL STRUCTURE AND MECHANIZATION LEVEL OF AGRICULTURAL FARMS IN MARDİN Mehmet Cumhur ERO?LU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machinery Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa KONAK 1999, Page:55 Jury: Prof.Dr.Şinasi YETKİN AssocProf.DnMustafa KONAK AssistProf.Dr.Mustafa ACARO?LU In this research it is aimed to determining the agricultural structure and mechanization level of agricultural farms in province Mardin, Türkiye. For this purpose, face to face interviews have been done with rondomly selected 215 farm managers in 71 different villages where located in 5 counties wich reflects the agricultural structure of the region. As a result, it was found that agricultural production has been conducted as in field crops on big area. It was determined that the average farm size 1-50 hectars of 73.50%, number of tractor per farm was about one tractor, average tractor engine power was 47.67 kW, The tractors used in Mardin region area are high powered and big size. These tractors have located in 50.1-60 kW groups as about 40.00 %. Tractor engine power per farm area was 1.077 kW/ha, number and mass of machines per tractor were 6.743 unit and 4.962 tons respectively. Key Wqrds: mechanization level, mechanization criteria. IV