İnşaat sektöründe meydana gelen kazaların iş sağlığı ve güvenliği açısından bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of accidents in the construction sector in terms of occupational health and safety
- Tez No: 846028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN ÖZBAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Kazalar, Bibliography, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, Bibliyometrik Analiz, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası, Construction Industry, Bibliometric Analysis, Occupational Health and Safety, Occupational Accident
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İnşaat sektörü, yapılan değerlendirmeler neticesinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının meydana gelmesi bakımından hemen hemen her yıl ilk üçte yer almaktadır. Bu sebeple yapılan iş sağlığı ve güvenliği araştırmaları giderek yaygınlaşmakta ve incelenmekte ancak bu araştırmalar üzerine yeterli derecede bibliyometrik analiz çalışmaları yapılmamaktadır. Bu tez çalışmasında, inşaat sektöründe meydana gelen kazalar üzerine dünyada yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların inceleyip vurguladıkları noktalar araştırılmış ve bibliyometrik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında ele alınan makaleler R tabanlı bir yazılım olan Bibliometrix ile irdelenmiştir. SCOPUS veri tabanı üzerinden“Occupational health and safety”terimleri ile arama yapıldığında 48,046 çalışma elde edilmiştir. Daha sonra bu tez önerisine uyumlu olması için bu yayınlar“Construction Industry”kategorisi ile sınırlandırılmıştır. Sonuç olarak; 377 çalışma elde edilmiştir. TITLE-ABS-KEY (“Construction Industry”AND“Occupational Health and Safety”) (Accessing Date: 18.01.2023). Ardından bu çalışmalar BibTex formatında indirilmiştir. İlgili dosya ise Bibliometrix programı ile analiz edilmiştir. Bu çalışma, elde edilen veriler yorumlanarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The construction sector ranks in the first three almost every year in terms of occupational accidents and diseases as a result of the evaluations. Therefore, the research done upon occupational health and safety become gradually popular and are examined, yet not enough bibliometric analysis is performed upon this research. In this master thesis study, worldwide conducted studies on the occupational accidents occurred in the construction sector and their highlighted points are investigated and evaluated by using bibliometric analysing method. The articles covered in this master thesis were examined with Bibliometrix, an R-Based software. When searching for the terms“Occupational health and safety”on the SCOPUS database, 48,046 studies were obtained. Thereafter these papers were limited to“Construction Industry”category to comply with this thesis proposal. Consequently, 377 studies were obtained, TITLE-ABS-KEY (“Construction Industry”AND“Occupational Health and Safety”) (Accessing Date: 18.01.2023). Afterwards these studies were downloaded in BibTex format. Corresponding file was analysed with the Bibliometrix software. This study was created by interpreting the data obtained.