Predictors and well-being outcomes of on-campus pro-environmental behaviors
Kampüs içi çevreci davranışların belirleyicileri ve iyi oluş çıktıları
  1. Tez No: 846159
  2. Yazar: ERKİN SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çevreci davranışlar, kampüs sürdürülebilirliği, iyi oluş, üniversite ile özdeşim, temel insani değerler, pro-environmental behaviors, campus sustainability, well-being, university identification, basic human values
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
İnsan kaynaklı iklim krizinin ve ekolojik bozulmanın, insan ve insan dışı türler dahil olmak üzere tüm canlılar için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dair endişeler giderek artmaktadır. Bu nedenle, çeşitli bağlamlarda (ör., evler, işyerleri) çevre dostu uygulamaların benimsenmesi önemlidir. Ancak, evler, işyerleri ve turistik mekânlarda sergilenen çevreci davranışlara ilişkin geniş bir literatür olmasına rağmen, üniversite kampüslerindeki çevreci davranışların belirleyicileri ve çıktılarını ele alan çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu tez, temel olarak kampüs içi çevreci davranışların yordayıcılarını ve bu davranışların iyi oluş çıktılarını incelemeyi amaçlamıştır. İlk çalışmada (N = 16) tematik analiz sonuçları üniversite öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarının oluşmasında çeşitli faktörlerin (ör., ailede çevre dostu modeller) sorumlu olduğunu ve öğrencilerin kampüs içinde bir dizi çevreci davranış (ör., atık azaltma, çevre yanlısı etkinliklere katılma) sergilediklerini göstermiştir. İkinci çalışmanın (N = 520) bulguları evrenselcilik değeri ve üniversite ile özdeşimin kampüs içi çevreci davranışları olumlu yönde yordadığını ve kampüs içinde çevreci davranışlar sergilemenin katılımcıların öznel iyi oluşlarında olumlu bir rol oynadığını göstermiştir. Bu tez, mevcut literatürdeki çeşitli kısıtlılıkları (ör., üniversite kimliğinin kampüs sürdürülebilirliğindeki rolünü incelemek, kampüs içi çevreci davranışlar ve öznel iyi oluş ilişkisini araştırmak) doldurarak kampüs sürdürülebilirliği için önemli çıkarımlar taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
There is a growing concern that human-induced climate crisis as well as ecological degradation pose a serious threat to all living things, including human and non-human species. So, adopting environmentally friendly practices in a number of contexts is essential. However, although there is an extensive literature on pro-environmental behaviors exhibiting in homes, workplaces, and touristic attractions, only a few studies have addressed predictors and outcomes of pro-environmental behaviors within university campuses. The current dissertation primarily aimed to examine predictors of on-campus pro-environmental behaviors and well-being outcomes of these behaviors. In the first study, thematic analysis demonstrated that several factors (e.g., environmentally friendly figures in family) were responsible for the formation of undergraduates' environmental attitudes and students performed a number of on-campus pro-environmental behaviors (e.g., reducing waste, attending pro-environmental activities). Second study's (N = 520) findings highlighted that universalism value and university identification positively predicted on-campus pro-environmental behaviors, and exhibiting pro-environmental behaviors in campus played a positive role in determining participants' subjective well-being. The current dissertation carries notable implications for campus sustainability by filling several gaps (e.g., examining university identification's role in campus sustainability, investigating on-campus pro-environmental behaviors and subjective well-being relationship) in the existing literature.