Kululu'daki Demir Çağı buluntuları
Iron Age finds in Kululu
- Tez No: 846173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE KÖKER GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Demir çağı, Tabal, Kululu, Asur, Geç Hitit, Iron Ages, Tabal, Kululu, Asur, Late Hittite
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Demir Çağı kayıtlarda çok fazla bilinmeyen bir zaman aralığını kapsamaktadır. Mısır yazılı kaynaklarından öğrendiğimiz Yunanistan anakarası ile Trakya bölgesinden Anadolu'ya ve Yakın Doğuya gerçekleşen Deniz Kavimleri göçleri sonrasında, Tunç çağı sona ermiş ve Demir Çağı başlamıştır. Bu çağ ile birlikte Anadolu'da Geç Hitit Devletleri'nin varlığını görmekteyiz. Tabal Ülkesi ile alakalı verilere Hitit Hiyeroglif yazıları ile Asur kaynaklarından ulaşabilmekteyiz. Bunun yanında Tabal ülkesinde önemli bir yerleşim merkezi olduğunu düşündüğümüz“Kululu”da detaylı bir kazı çalışması yapılmamasına rağmen çağ için çok önemli buluntuları ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Tarihi veriler ve Kululu' da ele geçen bu eserler bu yerleşim yerinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It covers a time period that is not widely known in the Iron Age records. Following the migrations of the Sea Tribes from the Greek Mainland and the Thrace region to Anatolia and the Near East, as we learn from Egyptian written sources, the Bronze Age ended and the Iron Age began. With this age, we see the existence of Late Hittite paintings in Anatolia. We can access data about the Land of Tabal from Hittite Hieroglyphic writings and Assyrian sources. In addition, we review whether Tabal is an important settlement center. Although a detailed excavation has been carried out in“Kululu”, it attracts attention with its very important finds for the age. Historical data shows that the settlement of these works is increasing day by day in Kululu.