Metastaza bağlı uzun kemik patolojik kırıklarına yaklaşım
- Tez No: 846175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT ALİ GÜMÜŞTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Patolojik kırık, metastaz, yaklaşım, Pathological fracture, metastasis, approach
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kanserlerde metastazlar, akciğer ve karaciğerden sonra en sık kemiğe sirayet etmektedir. Kemik metastazları soliter olabileceği gibi, çok sayıda da olabilir. Malign tümörlerin uzun kemik metastazları oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Kemiğe metastaz sonrası gelişen patolojik kırıklar ise tedavi sürecini karmaşık hale getiren bir durum olarak görülmektedir. Bu durum, hastaların beklenen yaşam sürelerini etkilemekle birlikte, tedavi modalitelerini de değiştirmektedir. Amaç: Metastazlara bağlı olarak gelişen uzun kemik patolojik kırıklarında farklı tedavi yaklaşımlarının sonuca etkilerini karşılaştırmak ve bu bilgiler ışığında doğru yaklaşımın seçilmesini sağlayarak komplikasyonları azaltmaktır. Gereç ve yöntem: Araştırma retrospektif olarak planlanmıştır. Araştırma hastane tabanlı olup tek merkezdeki hastaların değerlendirilmesi ile oluşturulmuştur. Toplam 99 hasta (47 kadın, 52 erkek) değerlendirilmiş olup; primer sarkom, vertebra tümörleri, enfeksiyona bağlı patolojik kırıklar çalışma dışı bırakılmıştır. Bulgular: Hasta yaşı ile fiksasyon yöntemine göre hastanede kalış süresi, tümörün yerleşim yeri ile beklenen yaşam süresi, fiksasyon yöntemine göre ağrı skorlarında gerileme, patolojik tanı farklılığına göre yaşam süresi, tümör lokalizasyonuna göre yardımsız mobilize olma kapasitesi ve reoperasyon geçirilmesinin karşılaştırılmaları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Metastaza bağlı gelişen uzun kemik patolojik kırıklarında ağrıyı ve fonksiyonel eksiklikleri gidermenin hızlı mobilizasyonu sağlama büyük önem taşıdığı ve komplikasyonların azaltılmasında kilit rol oynadığı çıkarımına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Metastases in cancers most commonly spread to the bone after lung and liver. Bone metastases can be solitary or multiple. Long bone metastases of malignant tumors are quite common. Pathological fractures that develop after metastasis to the bone are seen as a condition that complicates the treatment process. This situation not only affects the life expectancy of patients but also changes the treatment modalities. Objective: To compare the effects of different treatment approaches on the results of long bone pathological fractures due to metastases and to reduce complications by choosing the right approach in the light of this information. Materials and methods: The study was planned retrospectively. The research is hospital-based and was created by evaluating the patients in a single center. A total of 99 patients (47 women, 52 men) were evaluated; primary sarcoma, vertebral tumors, pathological fractures due to infection were excluded from the study. Results: Comparisons between patient age and hospital stay according to fixation method, tumor location and expected survival, regression in pain scores according to fixation method, survival time according to pathological diagnosis difference, unaided mobilization capacity according to tumor localization and reoperation were found to be statistically significant. Conclusion: It was concluded that relieving pain and functional deficiencies in long bone pathological fractures due to metastasis is of great importance, providing rapid mobilization and playing a key role in reducing complications.