Crowdworking as intensified real subsumption: Rereading human- machine relations
Reel bağımlılığın yoğunlaştırılması olarak kitle bazlı çalışma: İnsan-makine ilişkilerinin yeniden okunması
  1. Tez No: 846176
  2. Yazar: BERNA AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BARIŞ KUYMULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle bazlı çalışma, Reel bağımlılık, Otonomist Marksizm, İnsan-Makine İlişkileri, Crowdworking, Real Subsumption, Autonomist Marxism, Human-Machine Relations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez, otonomist Marksizmin güncel kapitalizmde insan-makine ilişkisine dair eleştirel bir bakış sunmaktadır. Tez, bu eleştirisini dijital bir emek biçimi olan ve makine öğrenmesi için eğitme verileri sağlayan kitle bazlı çalışmanın incelenmesi aracılığıyla yapmaktadır. Kitle bazlı çalışmanın incelenmesinde çeşitli niteliksel ve niceliksel çalışmalar baz alınmıştır. Kitle bazlı çalışanların makine öğrenmesi algoritmalarıyla olan ilişkilerinin detaylı analizi aracılığıyla, tez, kitle bazlı çalışmanın reel bağımlılığın yoğunlaşması olduğunu savunmaktadır. Bu tezin amacı; otonomist Marksistlerin iddialarının aksine, yeni teknolojilerin maddi olmayan emek alanında özgürleştirici koşullar sunmadığını göstermektir.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a critical account of the autonomist Marxist perspective on human-machine relations in contemporary capitalism. It conducts this criticism through the examination of specific digital labor called crowdwork that supplies the training data for machine learning. Examination of crowdworking relies on various qualitative and quantitative studies on crowdworking and crowdworkers. Through a detailed analysis of crowdworkers' relationship with machine learning algorithms, this thesis suggests that crowdworking is the intensification of real subsumption. This thesis aims to show that; as opposed to the claims of autonomist Marxists, the novel forms of technology do not grant emancipatory conditions in the realm of immaterial labor.