Situation-specific motivational dispositions of EFL students and instructors in online teaching at the time of the COVID-19 pandemic
COVİD-19 pandemisi döneminde çevrimiçi öğretimde üniversite İngilizce öğrencilerinin ve öğretim görevlilerinin duruma özgü motivasyonel eğilimleri
  1. Tez No: 846188
  2. Yazar: BETÜL BAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİRDEVS TİJEN AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Acil uzaktan eğitim, çevrimiçi eğitimde motivasyon, Covid-19 döneminde öğrencilik, Covid-19 döneminde öğretmenlik, Emergency remote teaching, motivation in online teaching, learning during COVID-19, teaching during COVID-19
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu vaka çalışmasının amacı, İngilizceyi Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki bir devlet üniversitesinin hazırlık programında, COVİD-19 salgını sırasında çevrimiçi öğretimde yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin duruma özgü motivasyonel eğilimlerini araştırmak ve onların eğilimlerinin öğrenciler için cinsiyete, fakülte türüne, İngilizce düzeyine ve öğretim görevlilerinin yaş, öğretmenlik deneyimi, mezun oldukları bölüm ve eğitim düzeylerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Bu nicel yöntemli durum çalışması için veriler, öğretim görevlisi ve öğrenci anketleri aracılığıyla 343 öğrenci ve 45 öğretim görevlisinden toplanmıştır. Kullanılan öğrenci ve öğretim görevlisi anketlerinde çevrimiçi eğitimdeki eğilimlerle ilgili maddeleri Guilloteaux ve Dörnyei (2008)'den uyarlanmıştır. Veri analizinde betimsel ve çıkarımsal istatistik kullanılmıştır. Sonuçlar, öğrencilerin motivasyonel eğilimlerinde cinsiyet, fakülte türü ve İngilizce düzeyine göre, öğretmenlerin de yaş ve öğretmenlik tecrübesine farklılıklar bulunduğunu göstermiştir. Genel olarak, öğrencilerin ve eğitmenlerin motivasyon düzeyleri, COVID-19 salgınının neden olduğu çevrimiçi öğretimde çok yüksek değildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this case study was to explore the situation-specific motivational dispositions of EFL students and instructors and to examine if the dispositions differ according to their gender, faculty type and level of English for the EFL students, and age, years of teaching experience, department graduated from and level of study for the EFL instructors in online teaching during the COVID-19 pandemic in a state university preparatory program in the Black Sea Region of Türkiye. For this quantitative case study, the data were collected from 343 students and 45 instructors through student and instructor questionnaires. The items related to the students' and instructors' motivational dispositions in online teaching were adapted from Guilloteaux and Dörnyei (2008) for the online questionnaire. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis. The results revealed that the students' motivational dispositions seemed to have differed regarding gender, faculty type and level of English, while the instructors' motivational dispositions seemed to have changed according to age and years of teaching experience. Overall, the students' and instructors' motivation levels were not very high in online teaching caused by the COVID-19 pandemic.