From pixels to perceptions: Decoding the narrative and emotional power of DAESH's imagefare
Piksellerden algıya: DAEŞ'in imaj savaşının anlatısal ve duygusal gücünü çözmek
  1. Tez No: 846198
  2. Yazar: ŞEYMA NUR GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SALİH BIÇAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Daeş, Terörizm, Imaj savaşları, Görsel propaganda, Duygu, Daesh, Terrorism, Image war, Visual propaganda, Emotions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüz savaşlarının ana cephesi imaj savaşları, silahları ise görüntülerdir. Görüntüleri bir savaş stratejisi olarak kullanmak, en çok da fiziksel askeri kapasitesi yetersiz olan aktörler tarafından benimsenmiştir. Daeş görüntüleri silah olarak kullanmayı genel savaş stratejisinin önemli bir bileşeni olarak gören önemli siyasi aktörlerden biridir. Bu araştırma, Daeş'ın görsel propagandasında anlatısal ve duygusal unsurların kullanımına odaklanmaktadır. Daeş'ın propaganda sisteminde merkezi öneme sahip olan Dabiq ve Rumiyah dergilerinde yer alan görüntüler analiz birimi olarak seçilmiştir. Araştırmanın temel amacı, söz konusu görüntülerdeki kullanım yoğunluğu açısından en çok tekrar eden temaları, duyguları ve ikisi arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Bunun için her görseldeki temalar ve duygular kodlanmıştır. Sonuç olarak Dabiq ve Rumiyah dergilerinde kullanılan görsellerde en çok tekrar eden temalar, duygular ve iki unsurun kullanım yoğunluğu arasındaki ilişki ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Images are the weapons of today's conflicts since image warfare is the main battlefield of contemporary wars. Using images as a war strategy has been embraced mainly by actors whose traditional physical military capabilities are insufficient. Daesh is one of the most significant political actors that regards the weaponization of images as a crucial component of its overall war strategy. This research focuses on the use of narrative and emotional elements in Daesh's visual propaganda. The images from the English-language magazines Dabiq and Rumiyah, which are crucial to Daesh's propaganda, were selected as the object of analysis. The main goal is to identify the most recurring themes, emotions, and the relationship between the two in terms of usage intensity. For this, the themes and emotions in each image are coded. As a result, the most recurring themes and emotions in the images used in Dabiq and Rumiyah magazines and the relationship between the intensity of the two elements were revealed.