Mediated gendered invisibility: Exploring educated young women's experiences of online sexual harassment and coping strategies in Turkey
Dijital alanda toplumsal cinsiyet görünürlüğü: Türkiye'de eğitimli genç kadınların çevrimiçi cinsel taciz deneyimlerini ve başa çıkma yöntemlerini keşfetmek
  1. Tez No: 846199
  2. Yazar: AYSİMA KİRİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR AKGÜNER, DR. HİLAL ARSLAN TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: dijital cinsel taciz, gençlik, toplumsal cinsiyet, başa çıkma stratejileri, feminist bakış açısı, online sexual harassment, youth, gender, coping strategies, feminist standpoint
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Her ne kadar çeşitli çalışmalar siber zorbalık, çevrimiçi nefret söylemi ve siber suçlara odaklanmış olsa da bu çalışmadan önce dijital alanda cinsel tacizi güç ilişkileri, toplumsal cinsiyete dayalı görünürlük ve sosyal eşitsizlikler bağlamında inceleyen bir çalışma bir çalışma yapılmamıştır. Araştırmalar, Türkiye'de genç kadınların toplumsal cinsiyetlerine bağlı olarak, çoğunlukla Instagram'da ve Twitter'da çevrimiçi tacize uğrama olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. (TBID, 2021). Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı, Türkiye'de genç kadınların sosyal medyadaki kendi cinsel taciz deneyimlerini nasıl anlamlandırdıklarını ve bunlarla nasıl başa çıktılarını araştırmak ve kadınların diğer demografik özelliklerinin bu deneyimler üzerindeki etkisini göstermektir. Bu çalışma için hem nicel hem niteliksel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Ancak, niteliksel araştırma yöntemi yarı yapılandırılmış derinlikli görüşmeler yapılarak eğitimli genç kadınların hem çevrimiçi cinsel taciz deneyimlerini hem de başa çıkma yöntemlerini irdelediği için bu çalışmada daha ön plandadır. Nicel yöntem ise Çevrimiçi Cinsel Taciz Ölçeğini adapte ederek ve kullanarak bu çalışmaya kadınların yaş gruplaması, cinsel yönelimi, eğitim durumu ve ilişki durumu faktörlerin çevrimiçi cinsel taciz deneyimlerine olan etkisini göstermeyi amaç edinerek daha açıklayıcı bir arka plan sunmaktadır. Her iki yöntemden edinilen bulgular literatüre katkısı, kısıtlılıkları ve ilerideki araştırma önerileri açısından tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although several studies have focused on cyberbullying, online hate speech and cybercrime, no research prior to this study has examined sexual harassment in the context of power relations, gender visibility and social inequalities. Research suggests that young women are more likely to experience online harassment based on their gender, mostly in Instagram and Twitter in Turkey (TBID, 2021). Therefore, the purpose of this study is to explore how young women perceive of and respond to their own sexual harassment experiences on social media in Turkey, and to uncover the effects of women's individual characteristics on experiencing sexual harassment in online space. Both quantitative and qualitative research methods are conducted for this study. However, qualitative study is prior to understand educated emerging adult women's lived experiences of online sexual harassment and coping strategies, which are revealed by the semi-structured in-depth interviews. Quantitative study provided an exploratory background to examine the effect of women's age, sexual orientation, educational status, and relationship status on sexual harassment in online space, using Online Sexual Harassment Scale. Integrated results from both studies are discussed in terms of contributions to literature, in the scope of limitations and further research recommendations.