Revisiting young students' perceptions of global climate change in relation to psychological variables
Öğrencilerin küresel iklim değişikliğine yönelik algılarının psikolojik değişkenler ile yeniden gözden geçirilmesi
- Tez No: 846197
- Danışmanlar: PROF. DR. CEREN ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küresel İklim Değişikliği, İklim Değişikliği Algıları, Mekansal Yakınlık, Mekansal Uzaklık, Zamansal Uzaklık, Global Climate Change, Perceptions of Climate Change, Spatial Proximity, Spatial Distance and Temporal Distance
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin Küresel iklim Değişikliğine yönelik algılarını, iklim değişikliğinin gerçekliği, iklim değişikliğinin nedenleri (insan aktiviteleri ve doğal süreçler), iklim değişikliğinin olumlu ve olumsuz sonuçları, mekânsal mesafe ve yakınlığın sonuçları ve zamansal mesafe gibi psikolojik perspektiflerden tanımlamayı amaçlamaktadır. Van Valkengoed, Steg & Perlaviciute (2021) tarafından geliştirilen İklim Değişikliği Algı Ölçeği ve İklim Değişikliği Algı Ölçeğinin Bipolar Formatının Türkçe versiyonu üzerinden 5-8. Sınıf düzeyleri arasında kayıtlı 1000 ortaokul öğrencisinden veriler toplanmış ve açıklayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizleri, orijinal Ölçeğe benzer bir faktör yapısı ortaya çıkarmıştır. Faktör analizlerinde İklim Değişikliği Algılar Ölçeği için 8 boyut, bipolar bölüm için 3 boyut bulunmuştur. Her boyut için Cronbach alfa katsayısı .75 ve .91 arasında değişmiştir. Veriler, ortalama, standart sapma ve frekans analizlerini içeren tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edildi. Çalışmanın sonucunda, öğrencilerin çoğunluğunun iklim değişikliğinin gerçekleştiğini, iklim değişikliğinin olumlu sonuçlara kıyasla daha olumsuz sonuçları olduğunu ve insan eylemlerinin iklim değişikliğine doğal süreçlerden daha fazla neden olduğunu düşündüğünü göstermiştir. Ancak öğrenciler, iklim değişikliğinin sonuçlarının zamanı ve yeri konusunda kararsız kaldılar. Bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin iklim değişikliğine yönelik algılarının, iklim değişikliği sonuçlarının mesafe ve zaman açısından değerlendirilmesi, gerçekliği, nedenleri ve sonuçlarına ilişkin algılarını açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to identify the profiles of middle school students' perceptions toward Global Climate Change from psychological perspectives, such as the reality of climate change, the human and natural process causes of climate change, positive and negative consequences of climate change, consequences of spatial distance and proximity, and temporal distance. Data were collected from 1000 middle school students enrolled in grades 5-8, through the Turkish version of the Climate Change Perception Scale, and the Bipolar Format of the Climate Change Perception Scale originally developed by Van Valkengoed, Steg, & Perlaviciute (2021), and later, subjected to explanatory factor analyses were conducted. Explanatory factor analyses yielded a similar factor structure to the original Scale. In particular, the eight factors extracted in the Climate Change Perception Scale, and Bipolar scale have produced 3 factors. Cronbach alpha coefficient for each dimension ranged from .75 to .91. Data, then, were analyzed by using descriptive statistics, means, standard deviation, and frequency analyses. The results showed that the majority of the students thought that climate change is happening, that climate change has more negative consequences compared to positive consequences, and that human actions cause climate change more than natural processes. However, students remained, undecided about the time and location of the consequences of climate change. This study explained the perceptions of middle school students concerning climate change changes vary with respect to its reality, causes, consequences, and consequences of distance and time.