The relationship between attachment styles of therapist and client pairs, working alliance, and session impact
Terapist ve danışan çiftlerinin bağlanma stilleri, terapötik ittifak ve seans etkisi arasındaki ilişki
  1. Tez No: 846228
  2. Yazar: NİLÜFER DİLARA ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA MORTAN SEVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Terapist, Danışan, Terapötik İttifak, Seans Etkisi, Attachment Style, Therapist, Client, Working Alliance, Session Impact
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, özellikle Türk literatüründe yetersiz şekilde incelenen bağlanma stillerinin terapi üzerindeki etkisini ele almaktadır. Terapistin ve danışanın bağlanma stilleri, terapötik ittifakı ve seans etkisi incelenmiştir. Amacımız, bu değişkenlerin hem küresel hem de Türkiye bağlamında nasıl ilişkili olduğuna dair alana katkı sağlamaktır. Çalışma, 28 terapist (Ort.= 32.67, S= 6.19) ve 44 danışanı (Ort.= 29.57, S= 7.27) ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma için ECR-R Türkçe Versiyonu, Terapötik İttifak Ölçeği Türkçe Versiyonu, Danışanın Terapiste Bağlanma Ölçeği Türkçe Versiyonu, Seans Değerlendirme Ölçeği Türkçe Versiyonu ve Semptom Değerlendirme – 45 Anketi Türkçe Versiyonu kullanılmıştır. Terapistin genel terapötik ittifakı ile seans yumuşaklığı (Ort.= 4.4, S= 1.44) ve danışanın seans derinliği (Ort.= 5.77, S= 1.15) arasında önemli korelasyonlar bulunmuştur. Danışanlardaki kaygılı bağlanma (Ort.= 4.5, S= 1.16), genel terapötik ittifakları ile pozitif bir şekilde ilişkilidir (Ort.= 5.97, S= 0.73). Ancak, korkulu-kaçıngan bağlanma (Ort.= 1.79, S= 0.56), genel terapötik ittifakları ve seans derinlikleri ile negatif bir şekilde ilişkilidir. Saplantılı-bağımlı bağlanma (Ort.= 3.3, S= 1.1), genel terapötik ittifakları ile pozitif bir korelasyona sahiptir. Güvenli bağlanma (Ort.= 5.26, S= 0.7), terapistlerin genel terapötik ittifakı (Ort.= 5.96, S= 0.8) ve danışanın genel terapötik ittifakı ile, aynı zamanda danışanın seans derinliği ile pozitif bir şekilde ilişkilidir. Son olarak, danışanın genel terapötik ittifakı, terapistin seans derinliği (Ort.= 5.5, S= 1.1) ve danışanın seans derinliği ile ilişkilidir. Bu çalışma, bağlanma stilleri ve terapi literatürüne bağlanma, terapötik ittifak ve seans etkisi arasındaki ilişkileri keşfetmesiyle katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study addresses the understudied impact of attachment styles in therapy, particularly in the Turkish literature. We examine the therapist's and client's attachment styles, their working alliance, and session impact. Our aim is to contribute to the understanding of how these variables interrelate in both global and Turkish contexts. The study was conducted with 28 therapists (M= 32.67, SD= 6.19) and their 44 clients (M= 29.57, SD= 7.27). ECR-R Turkish Version, Working Alliance Inventory Turkish Version, Client Attachment to Therapist Scale Turkish Version, Session Evaluation Questionnaire Turkish Version, and The Symptom Assessment – 45 Questionnaire Turkish Version were used for the study. There were notable correlations between the therapist's overall working alliance and session smoothness (M= 4.4, SD= 1.44), as well as client's session depth (M= 5.77, SD= 1.15). Anxious attachment in clients (M= 4.5, SD= 1.16) significantly correlated positively with their overall working alliance (M= 5.97, SD= 0.73). However, fearful-avoidant attachment (M= 1.79, SD= 0.56) was negatively correlated with both overall working alliance and session depth. Preoccupied-merger attachment (M= 3.3, SD= 1.1) correlated positively with overall working alliance. Secure attachment (M= 5.26, SD= 0.7) correlated positively with both therapists' overall working alliance (M= 5.96, SD= 0.8) and client's overall working alliance, as well as client's session depth. Lastly, client's overall working alliance correlated with therapist's session depth (M= 5.5, SD= 1.1) and client's session depth. This study contributes to attachment and therapy literature by exploring the relationships between attachment, working alliance, and session impact.