Köpek meme tümörlerinde nötrofil hücre dışı tuzaklarının araştırılması
Investigation of neutrophil extracellular traps in canine mammary tumors
- Tez No: 846229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çift immunhistokimya, hücre dışı tuzak, köpek, meme tümörü, nötrofil, Dog, double immunohistochemistry, extracellular trap, mammary tumor, neutrophil
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada köpek meme kanserlerinde tümör derecesi ile tümör infiltre nötrofiller ve nötrofil hücre dışı tuzaklarının (NET'ler) arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla 20 adet köpek meme kanser bloğu kullanıldı. Olguların histopatolojik klasifikasyonun ardından mitotik figür, tubul formasyonu ve diferensiyasyon derecesine göre tümör derecelendirmesi yapıldı. Tümör dokusunda NET'lerin ortaya konulması için sitrülline histon-3 (cith3) ve myeloperoksidaz (MPO) antikorları ile boyamalar yapıldı. Boyamalar aynı kesitler üzerinde soldurma ve tekrar boyama yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Ardından boyanan kesitler program ile renklendirilerek, üst üste getirildi ve yalancı immun floresan görüntüler elde edildi. Tümör dokusunda NET'ler cith3 pozitif alanların varlığına göre skorlandı ve tümör derecesi ile karşılaştırıldı. Çalışmada kullanılan olgulara ait tanılar malign miks tümör, kistik papiller karsinom, kompleks karsinom, solid karsinom, tubulopapiller karsinom, komedo karsinom, mikropapiller karsinom, lipit-zengin karsinom, yassı hücreli karsinom, adenoskuamöz karsinom, karsinom ile malignant myoepitelyom ve fibrosarkom şeklindeydi. Tümör derecesine göre olgular üç gruba ayrılıp gruplar arası karşılaştırma yapıldığında, nötrofil skorunun tümör derecesi arttıkça sayısal olarak yükseldiği görüldü. NET skorunun tümör derecesi 1 olan grupta diğer gruplara kıyasla hafif bir sayısal yüksekliğe sahip olduğu gözlendi. Nekroz skorunun da derece II ve III tümörlerde derece I tümörlere göre sayısal olarak yüksek olduğu dikkati çekti. Analiz sonuçlarına göre tümör derecesi ile NET skoru arasında düşük dereceli negatif korelasyon gözlendi (r = -0,361). Tümör derecesi ile nötrofil ve nekroz skoru arasında da bir anlamlılık gözlenmedi. Çalışma sonuçlarına göre NET'lerin meme tümörlerinde değişen derecelerde bulunduğu ve NET düzeylerinin tümör derecesiyle düşük dereceli negatif bir korelasyonunun olduğu görüldü. Fakat NET'lerin nötrofil düzeyi ve tümör dokusunda gözlenen nekroz ile bir ilişkisi saptanamadı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between tumor grade and tumor infiltrating neutrophils and neutrophil extracellular traps (NETs) in canine breast cancers. For this purpose, 20 canine breast cancer blocks were used. Following the histopathological classification of the cases, the tumors were graded according to mitotic figure, tubule formation, and degree of differentiation. Citrullinated histone-3 (cith3) and myeloperoxidase (MPO) antibodies were used for staining to reveal NETs in the tumor tissue. Staining was performed using the fading and re-staining method on the same sections. The stained sections were then colored with the program, overlaid, and false immunofluorescence images were obtained. In the tumor tissue, NETs were scored based on the presence of cith3 positive areas and compared with tumor grade. The diagnoses of the cases used in the study were malignant mixed tumor, cystic papillary carcinoma, complex carcinoma, solid carcinoma, tubulopapillary carcinoma, comedo carcinoma, micropapillary carcinoma, lipid-rich carcinoma, squamous cell carcinoma, adenosquamous carcinoma, carcinoma with malignant myoepithelioma, and fibrosarcoma. When the cases were divided into three groups according to tumor grade and comparisons were made between groups, it was seen that the neutrophil score numerically increased as the tumor grade increased. The NET score was observed to have a slight numerical superiority in the group with tumor grade 1 compared to other groups. It was noteworthy that the necrosis score was also numerically higher in grade II and III tumors than grade I tumors. According to the analysis results, a low-degree negative correlation was observed between tumor grade and NET score (r = -0.361). No significance was observed between tumor grade and neutrophil and necrosis score. According to the study results, it was observed that NETs were found at varying degrees in breast tumors and there was a low-grade negative correlation between NET levels and tumor grade. However, no relationship was found between NETs, neutrophil levels, and necrosis observed in the tumor tissue