Consumer protection in contracts for the supply of digital content and digital services – an analysis of Turkish law in light of the EU Directive 2019/770
Dijital içerik ve dijital hizmetlerin tedarikine ilişkin sözleşmelerde tüketicinin korunması - 2019/770 sayılı AB Yönergesi ışığında Türk hukukunun analizi
  1. Tez No: 846250
  2. Yazar: ALPEREN CEM ŞANAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK ÖNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital İçerikler Yönergesi, Dijital İçerik, Dijital Hizmet, AB Tüketici Hukuku, Türk Tüketici Hukuku, Digital Contents Directive, Digital Content, Digital Service, EU Consumer Law, Turkish Consumer Law
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Avrupa Birliği'nin Dijital İçerikler Yönergesi (2019/770), kısaca DİY, 11 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 1 Ocak 2022 itibariyle DİY'den kaynaklanan değişiklikler tüm üye ülkelerde geçerli hâle gelmiştir. Tüketicilerin dijital içerik ve dijital hizmetlerin tedarikinden doğan haklarını özel olarak düzenleyen DİY, bu nitelikteki sözleşmelerden doğan ihtiyaçlara terzi-dikim kurallar getirmiştir. DİY,“dijital içerik”ve“dijital hizmet”terimlerini özel olarak tanımlamanın yanı sıra, tacirlerin tüketicilerle olan işlemlerinde uymaları gereken bazı sübjektif, objektif ve entegrasyon gerekliliklerini de ortaya koymaktadır. İlaveten, DİY, sözleşmeye aykırılık hâlinde aynen ifa, bedel indirimi ve fesih seçimlik haklarını da öngörmektedir. Türk hukukunda dijital içerik ve dijital hizmetlerin tedarikine yönelik özel bir kanun henüz bulunmadığından, DİY kapsamına giren konular çoğunlukla Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, bağlı yönetmelikler ve Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. İki sistemin karşılaştırılması birçok benzerliği ortaya koyarken, mevcut mevzuatın dijital içerik ve dijital hizmetlerin tedarikine ilişkin sözleşmelerin ortaya çıkardığı sorunların üstesinden gelmedeki eksiklikleri göz önüne alındığında, Türk hukukunda da özel bir kanunun veya en azından özel hükümlerin düzenlenmesi gerektiğine de işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The European Union's Digital Contents Directive (2019/770), DCD in short, entered into force on June 11, 2019, and as of January 1, 2022, the changes deriving from the DCD took effect in all member states. The DCD, which specifically regulates the consumers' rights deriving from the supply of digital contents and digital services, brought about custom-tailored rules dedicated to the needs arising from contracts of this nature. The DCD, other than specifically defining the terms“digital content”and“digital service”, sets forth certain subjective, objective, and integration requirements the traders are to abide by in their transactions with the consumers. Furthermore, the DCD also provides for specific performance, price reduction, and termination as alternative remedies for non-conformity. Given that there is not yet a special law dedicated to the supply of digital contents and digital services under Turkish law, the issues that fall under the scope of the DCD are mostly regulated under the Turkish Consumer Protection Act, its affiliated regulations, and the Turkish Code of Obligations. While the comparison of the two systems reveals many similarities, it also signals the need for the adoption of a special law, or at least special provisions, under Turkish law as well, given the shortcomings of the existing legislation in tackling the problems posed by the contracts for the supply of digital contents and digital services.