Comparative chemical and bioactivity studies on an endemic species Crataegus turcicus Dönmez and some Crataegus species growing in Türkiye
Türkiye'de yetişen bazı Crataegus türlerinin, endemik tür olan Crataegus turcicus ile karşılaştırmalı kimyasal ve biyolojik aktivite çalışmaları
- Tez No: 846324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ETİL GÜZELMERİÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Crataegus L, Crataegus turcicus, fenolik profili, antioksidan aktivite, antienflamatuvar aktivite, analjezik aktivite, Crataegus L, Crataegus turcicus, phenolic profiling, antioxidant activity, anti-inflammatory activity, analgesic activity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Crataegus turcicus Dönmez Türkiye'ye endemik bir ağaç türüdür. Bu çalışmada Crataegus turcicus Dönmez bitkisinin çiçekli dalları, yaprakları ve meyvelerinin kimyasal bileşim ve biyoaktivite çalışmaları açısından diğer iyi bilinen Crataegus türleri (C. monogyna, C. pentagyna ve C. orientalis) ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. İlk olarak toplam fenolik (TFMM), flavonoit (TFM), proantosiyanidin (TPM), ve antosiyanidin (TAM) madde miktarları saptandı. En yüksek TPM değeri C.turcicus'un çiçekli dallarının hidroalkolik ekstresinde bulundu. Ayrıca, tüm bitki organlarının, diğer Crataegus türleri ile karşılaştırıldığında, TFMM, TPM ve TAM açısından daha yüksek miktarlarda olduğu gözlendi. Yüksek Performaslı İnce Tabaka Kromatografisi (YPİTK) sonuçları, C. turcicus'un farklı bitki kısımlarının klorojenik asit, neoklorojenik asit, kersetin, vitexin türevleri, epikateşin, prosiyanidin ve siyanidin glikozitleri bakımından zengin olduğunu ortaya koydu ve kantitatif analiz Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (YPSK) ile gerçekleştirildi. Bir dizi in vitro antioksidan aktivite sonucuna göre, C. turcicus'un çiçekli dalları, 2,2,-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) testinde en yüksek antioksidan aktiviteyi gösterdi. Ayrıca, C. turcicus'un 1 mg/mL konsantrasyonundaki hidroalkolik ekstreleri, indometazinden (pozitif kontrol) daha etkili bir şekilde RAW 264.7 hücrelerinde LPS ile indüklenen nitrik oksit, tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α) ve interlökin-6 (IL-6) üretimini azalttı. C. turcicus, anti-enflamatuvar etkinliğinin yanı sıra, prostaglandin E2 (PGE2) seviyesini azaltarak analjezik aktivite de gösterdi.
Özet (Çeviri)
Crataegus turcicus Dönmez is a tree endemic species to Türkiye. This study aimed to assess its flower-bearing branches, leaves, and fruits in comparison with other well-known Crataegus species (C. monogyna, C. pentagyna, and C. orientalis) in terms of chemical composition and bioactivities. Firstly, the content of total phenolics (TPC), flavonoids (TFC), proanthocyanidin (TPAC), and anthocyanidin (TAC) were evaluated in different organs of Crataegus species. The highest TPAC was found in the hydroalcoholic extract of C. turcicus flower-bearing branches. Moreover, its all extracts had comparatively higher amounts of TPC, TFC, and TAC compared to other Crataegus species. The chemical screening by high-performance thin-layer chromatography (HPTLC) showed that C. turcicus plant parts were rich in chlorogenic acid, neochlorogenic acid, quercetin, vitexin derivatives, epicatechin, procyanidin, and cyanidin glycosides and their quantities were evaluated by high-performance liquid chromatography (HPLC). Based on in-vitro antioxidant activity tests, the flower-bearing branches of C. turcicus showed the highest antioxidant activity by 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) test among the assessed antioxidant assays. Additionally, hydroalcoholic extracts of C. turcicus at 1 mg/mL concentration significantly reduced LPS-induced nitric oxide, tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), and interleukin-6 (IL-6) production in RAW 264.7 cells more potently than indomethacin (positive control). In addition to its remarkable anti-inflammatory activity, C. turcicus extracts exhibited analgesic activity by reducing prostaglandin E2 (PGE2) levels.