Investigation of repeated dose toxicity of raw and processed Lupinus albus L.
Ham ve işlenmiş Lupinus albus L.'nin tekrarlayan doz toksisitesinin incelenmesi
  1. Tez No: 846325
  2. Yazar: MERT GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: Lupinus albus L.”, Termiye toksisitesi”, Kinolizidin alkaloit”, Sıçan modeli”, Subakut toksisite”, Organ hasarı”, Oksidatif stres belirteçleri”, Gıda güvenliği”, Lupinus albus L.”, Lupine toxicity”, Quinolizidine alkaloids”, Rat model”, Subacute toxicity”, Organ damage”, Oxidative stress markers”, Food safety”
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Lupinus albus L. tohumlarının işlem görmeden (ham halde) ve işlem gördükten sonraki güvenlik profillerini kanıtlamak için kapsamlı bir toksikolojik değerlendirme yapmaktır. Termiye, Kinolizidin alkaloit (QA) bileşiminde önemli değişkenliğiyle bilinen bir bitki türüdür; bu değişkenlik, yalnızca aynı tür içindeki farklı genetik formlar arasında değil, aynı zamanda toprak koşulları ve kuraklık gibi çeşitli çevresel faktörlere yanıt olarak da değişiklik gösterebilir. Termiye tohumlarının hayati organlar, özellikle karaciğer ve böbrekler üzerindeki potansiyel toksik etkilerinin yanı sıra oksidatif stres belirteçleri üzerindeki etkileri Sprague Dawley sıçan modelinde araştırıldı. Hem işlenmiş hem de ham termiye tohumları, 28 günlük bir süre boyunca farklı dozaj seviyelerinde uygulandı. Termiye toksisitesinin gıda ve hayvan yemi güvenliği üzerindeki etkilerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için organ hasarı, oksidatif stres parametreleri ve diğer ilgili faktörler değerlendirildi. Materyal ve Yöntemler: Bu çalışmada Sprague Dawley sıçan modeli kullanıldı. Sıçanlar her grupta 5 erkek ve 5 dişi olacak şekilde, düşük doz (665 mg/kg vücut ağırlığı/gün) işlenmiş (acılığı giderilmiş) ve ham (acılığı giderilmemiş) termiye süspansiyonu ve yüksek doz (2000 mg/kg vücut ağırlığı/gün) işlenmiş (acılığı giderilmiş) ve ham (acılığı giderilmemiş) termiye süspansiyonu olmak üzere dört gruba ayrıldı. Termiye süspansiyonları her gruba 28 gün boyunca oral gavaj yöntemi ile uygulandı. Kapsamlı kan biyokimyası analizleri yapıldı, organ dokuları toplandı ve histopatolojik inceleme yapıldı. Ek olarak, hayvanların kilo alımı izlendi ve genel refahı değerlendirmek için hemogram testleri yapıldı. Verileri analiz etmek için ANOVA, Welch ANOVA, Kruskal-Wallis testleri ve Bonferroni düzeltmeleri dahil olmak üzere çeşitli istatistiksel testler uygulandı. Bulgular: Farklı deney gruplarında yapılan çalışmada hem karaciğerde hem de böbreklerde farklı organ hasarı modelleri ortaya çıktı. Özellikle, ham termiye tohumunun tüketimi, dozaj veya cinsiyete bakılmaksızın bu organlarda nekroza, infiltrasyona ve tıkanıklığa neden olmuştur. Bunun aksine, işlenmiş termiye süspansiyonu, karaciğer ve böbreklerde gözlemlenebilir bir hasar sergilememektedir. Oksidatif stres belirteçlerindeki değişimler vurgulanmıştır ve bu durum, yüksek dozda işlenmiş termiye kullanan grupta, oksidatif streste potansiyel bir azalma olduğunu düşündürmektedir. Ek olarak, beyaz kan hücresi sayımında cinsiyete özgü bir yanıt gözlendi. Bu bulgular termiye toksisitesi, gıda ve hayvan yemi güvenliği hakkında değerli bilgiler sağlamaktadır. Sonuç: Ham (acılığı giderilmemiş) termiye tohumlarının tüketimi, cinsiyete bakılmaksızın hem düşük hem de yüksek dozlarda sıçanlarda hem karaciğerde hem de böbreklerde nekroz ve tıkanıklığa yol açmıştır. Hasar şiddetindeki değişiklik, her iki organda da yüksek dozlarda infiltrasyon olarak gözlendi. Bununla birlikte, işlenmiş (acılığı giderilmiş) termiye tohumlarının hem düşük hem de yüksek dozlarda tüketimi, sıçanlarda cinsiyete bakılmaksızın karaciğer ve böbreklerin normal işleyişini olumsuz etkilememiştir. Hayvan ağırlığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunması, acı bakla tüketiminin hayvanların büyüme ve gelişmesini etkileyebileceğini düşündürmektedir. Ayrıca bulgumuz; termiye tüketiminin ALT seviyeleri üzerinde farklı etkileri olabileceğini ve erkek ve dişilerde WBC sayısını farklı şekilde etkileyebileceğini göstermektedir. Ek olarak, gözlemlerimiz termiyenin oksidatif stres belirteçleri üzerinde doza bağlı bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir. Öte yandan geleneksel acılığı giderme yöntemleri doğru uygulandığında olumsuz sonuçların önüne geçilmiştir. Bu bulgular termiye toksisitesi ve hayati organlar üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasında acılık gidermenin potansiyel faydaları hakkında değerli bilgiler sağlamaktadır. Termiye toksisitesinin altında yatan mekanizmaları ve güvenli kullanımını aydınlatmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to do a comprehensive toxicological assessment of Lupinus albus L. (lupine) products, to prove their safety profile. Lupine is a plant species known for its significant variability in quinolizidine alkaloid (QA) composition, which can be varied not only among different genetic forms within the same species but also in response to various environmental factors such as soil conditions and drought. The potential toxic effects of lupine seeds on vital organs, particularly the liver and kidneys were studied, as well as their impact on oxidative stress markers in a Sprague Dawley rat model. Both debittered and crude lupine seeds were administered at different dosage levels over a 28-day period. The evaluation of organ damage, oxidative stress parameters, and other relevant factors were carried out to provide a comprehensive understanding of lupine toxicity and its implications for food and animal provender safety. Materials & Methods: The Sprague Dawley rat model was used in this study. Rats were divided into 4 groups as low dose (665 mg/kg bw/d) processed (debittered) and crude (unbittered) lupine seeds suspension and high dose (2000 mg/kg bw/d) processed (debittered) and crude (unbittered) lupine seeds suspension with 5 males and 5 females in each group. lupine seeds administered by oral gavage to each group for 28 days. Extensive blood biochemistry analyses were conducted, organ tissues were collected and histopathological examination conducted. Additionally, animal weight gain was monitored, and hemogram tests were conducted to assess overall well-being. Various statistical tests, including ANOVA, Welch ANOVA, Kruskal-Wallis tests, and Bonferroni corrections applied to analyze the data. Results: Distinct patterns of organ damage in both the liver and kidneys are revealed in the study across different experimental groups. Notably, the consumption of crude lupine seeds suspension induced necrosis, infiltration and congestion in these organs, irrespective of dosage or gender. In contrast, processed lupine seeds suspension exhibit no observable damage to the liver and kidneys. Trends in oxidative stress markers highlighted, suggesting a potential reduction in oxidative stress with higher doses of processed lupine. Additionally, a gender-specific response to lupine consumption observed in white blood cell count. These findings provide valuable insights into lupine toxicity and its potential applications in food and animal provender safety. Conclusion: The consumption of crude (non-debittered) lupine seeds suspension led to necrosis and congestion in both the liver and kidneys, regardless of gender, at both low and high doses. The primary variation in the severity of damage was observed in the infiltration in both organs, with infiltration noted at higher doses. However, the consumption of processed (debittered) lupine seeds suspension at both low and high doses did not negatively impact the normal functioning of the liver and kidneys, irrespective of gender. There was a statistically significant difference in body weight suggest that lupine consumption may affect the growth and development of animals. Furthermore, our finding suggests that lupine consumption may have differential effects on ALT levels and may influence WBC count differently in males and females. Additionally, our observation suggests that lupine may have a dose-dependent effect on oxidative stress markers. On the other hand, negative results were prevented by the traditional debittering methods when correctly applied. These findings provide valuable insights into lupine toxicity and the potential benefits of debittering in reducing adverse effects on vital organs. Further research is warranted to elucidate the underlying mechanisms of lupine toxicity and its safe use.