Evaluation of muscle tone and balance in young collegiate athletes with ankle instability
Ayakbileği instabilitesi olan üniversiteli genç sporcularda kas tonusunun ve dengenin değerlendirilmesi
- Tez No: 846323
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE BADILLI HANTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: ayak bileği, instabilite, kronik ayak bileği instabilitesi, kas tonusu, denge, ankle, joint instability, chronic ankle instability, muscle tone, balance
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, ayak bileği instabilitesi olan genç üniversiteli sporcuların kas tonusunu ve dengelerini değerlendirmektir. Çalışma, 2022-2023 döneminde Yeditepe Üniversitesi Kültür ve Spor Dairesi'ne takım oyuncusu olarak kayıt yaptıran 19 gönüllü sporcuyu içermiştir (12 kadın, 7 erkek). Bu sporculardan 12'si kronik ayak bileği instabilitesi öyküsüne sahiptir (8 kadın, 4 erkek; yaş ortalaması 21.16 ± 2.44) ve 7 gönüllü sporcu sağlıklıdır (4 kadın, 3 erkek; yaş ortalaması 21.57 ± 2.76). Tüm katılımcılar, demografik ve klinik özellikleri içeren bir değerlendirme formunu doldurduktan sonra, Ayak ve Ayakbileği Kullanılabilirlik Ölçütü (FAAM) anketinde günlük yaşam aktiviteleri için %90' dan az ve spor aktiviteleri için %80'den az puan alırlarsa ve Cumberland Ayak Bileği Instabilite Anketi (CAIT) puanları 24 veya daha düşükse, Kronik Ayak Bileği İnstabilitesi Grubu'na (CAI) kategorize edilmiştir. Sağlıklı katılımcılar kontrol grubunu oluşturmuştur (CG). Katılımcılar gruplara ayrıldıktan sonra, kasın biyomekanik özelliklerini değerlendirmek için MyotonPRO® (Myoton AS, Tallinn, Estonya) cihazı kullanılmıştır. Statik ve dinamik denge testleri için ise ProKin (TecnoBody, Dalmine, İtalya) cihazı kullanılmıştır. Myotonometri ölçümleri, ayak bileği çevresindeki yüzeyel kasları; peroneus longus, tibialis anterior, lateral ve medial gastrocnemius (PL, TA, LG ve MG) hedeflemiştir. Denge ölçümleri gözler açık ve kapalı durumdayken, tek bacak üzerinde durarak statik ve dinamik dengeyi için yapılmıştır. Çalışmanın sonunda, iki grup verileri karşılaştırılmış ve farklar analiz edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sınırlı örnek sayısı nedeniyle kasların biyomekanik özellikleri ve denge parametreleri arasında anlamlı farklar gözlenememiştir. Ancak kas tonu ve denge değerleri arasında korelasyonlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate muscle tone and balance in young collegiate athletes with ankle instability. 19 (12F, 7M) volunteer athletes who enrolled as team member at Yeditepe University's Directorate of Culture and Sports between 2022-2023 were included in the study. 12 volunteer were with a CAI record (8F, 4; 21.16 ± 2.44 years) and 7 volunteer athletes were healthy (3F, 4M; 21.57 ± 2.76years). All participants will be placed in the Chronic Ankle Instability Group (CAI) after completing an assessment form that proposes about their demographic and clinical characteristics, if their Cumberland Ankle Instability Tool (CAIT) score is 24 or less, and if they receive a Foot and Ankle Ability Measure (FAAM) questionnaire score of 90% for Daily subscale and 80% for Sports subscale. Healthy participants constituted the control group (CG). After participants were divided into groups, MyotonPRO® was used for myotonometry for assessing muscle biomechanical properties. For static and dynamic balance tests, the ProKin (TecnoBody, Dalmine, Italy) device was utilized. Myotonometry measurements targeted the superficial muscles around the ankle peroneus longus, tibialis anterior, lateral and medial gastrocnemius (PL, TA, LG and MG). Balance measurements were conducted with eyes open and closed, including both static and dynamic balance while standing on one leg. The data from the two groups were compared at the study's conclusion, and any differences were examined. Using the SPSS program, the data were statistically analyzed. Due to the limited sample size, significant differences between the biomechanical properties of muscles and balance parameters could not be observed. However, correlations were found between muscle tone and balance values.