Spor lisesinde öğrenim gören öğrencilerin ve görevli öğretmenlerin uzaktan eğitim ile ilgili görüşlerinin incelenmesi (Kayseri ili örneği)
Investigation of the opinions of students studying in sports high school and teachers on distance on distance education (Kayseri province case study)
- Tez No: 846341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Uzaktan eğitim, E-öğrenme, Spor lisesi, Distance education, E-learning, Education Sports high school
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yapılan bu araştırmanın amacı spor liselerindeki öğrenci ve görevli öğretmenlerin e-öğrenme yönelim tutumlarının incelenmesidir. Çalışma grubumuzu 2022-2023 yılında Kayseri Spor Lisesi'nde bulunan rastgele yöntemle seçilmiş 250 öğrenci ve amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak seçilen gönüllü 16 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Tamer (2020) tarafından geliştirilen sporda e-öğrenmeye yönelik tutum ölçeği, alanın uzmanlarına danışılarak araştırmacı tarafından hazırlanan açık uçlu 6 nitel soru ve sınıf, yaş cinsiyet sorularından oluşan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Normallik durumunu belirlemek için çarpıklık - basıklık ve Kolmogorov-Smirnov testi sonuçlarına bakılmıştır. Frekans analizi ikili değişkenlere göre farklılıkları belirlemek için t-testi, üç ve daha fazla değişken arasındaki farklılıkları tespit etmek için One Way Anova testi kullanılmıştır. Öğretmenlerin vermiş olduğu cevaplar betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Sonuç olarak ; araştırmanın değişkenlerinden cinsiyet ,yaş ve sınıf düzeyine göre spor lisesi öğrencileri arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Ölçekten elde edilen ortalamalara göre öğrencilerin e-öğrenmeye yönelik tutumlarının ortalamanın üzerinde olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin nitel sorulara verdiği cevaplara bakıldığında genel olarak uzaktan eğitimin teorik derslerde faydalı olduğu uygulama derslerinde zorluk yaşandığı görüşü hakimdir. Öte yandan ekonomik olma, konfor, dijital materyallerin kullanımı, zaman ve ulaşımdan tasarruf etme durumlarında kullanımı olumlu görülürken; devam takibi, derse katılım, sosyal beceriler, motivasyon ve alt yapı gibi sorunlarla karşılaşıldığı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the e-learning orientation attitudes of students and teachers in sports high schools. Our study group consists of 250 randomly selected students at Kayseri Sports High School in 2022-2023 and 16 volunteer teachers selected using the purposeful sampling method. As a data collection tool in the research; The attitude scale towards e-learning in sports developed by Tamer (2020), 6 open-ended qualitative questions prepared by the researcher in consultation with experts in the field, and a personal information form consisting of class, age and gender questions were used. The data obtained from the scales were analyzed using the SPSS 22.0 package program. Skewness - kurtosis and Kolmogorov-Smirnov test results were examined to determine normality. Frequency analysis t-test was used to determine differences according to binary variables, and One Way Anova test was used to detect differences between three or more variables. The answers given by the teachers were analyzed with descriptive analysis. In conclusion ; No significant difference could be detected among sports high school students according to gender, age and grade level, which are among the variables of the study. According to the averages obtained from the scale, it is seen that students' attitudes towards e-learning are above average. When we look at the answers given by teachers to qualitative questions, it is generally believed that distance education is beneficial in theoretical lessons and that there are difficulties in practical lessons. On the other hand, while its use is seen as positive in cases of economy, comfort, use of digital materials, and saving time and transportation; It was stated that problems such as attendance tracking, class participation, social skills, motivation and infrastructure were encountered.