Evaluation of medication adherence and drug-related problems among Rheumatoid Arthritis patients in Northern Iraq
Kuzey Irak'taki Romatoid Artrit hastalarında ilaç uyumu ve ilaçla ilgili sorunların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 846340
  2. Yazar: KAREZ OMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDIKARIM ABDI, DR. SUHA SAEED SHANGULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Uyum, ilaçla ilgili sorunlar, hastalık aktivite skoru (DAS-28), Rheumatoid arthritis, Adherence, drug-related problems, disease activity score (DAS-28)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Romatoid Artrit (RA), yönetimi en zor hastalıklardan biri olarak kabul edildiğinden, İlaçla İlişkili Sorunlar, tedavi hedefine ulaşma yolunda ek engeller oluşturuyor. Bu çalışma, Erbil, Irak'ta romatoid artritli hastaların ilaçlarına bağlı sorunları tespit etmeyi, tanımayı ve aynı zamanda hasta uyumunu değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Kuzey Irak'taki iki büyük hastanede gerçekleştirildi. Kesitsel çok merkezli bir tasarım benimsendi ve 15 Şubat ile 1 Haziran 2023 tarihleri arasında 203 romatoid artrit hastası dahil edildi. İlaç uyumu ve ilaçla ilgili sorunlar, İlaç Uyum Raporu Ölçeği 5 (MARS-5) ve ilgili romatoid artrit ve ilaç tedavisi kılavuzları kullanılarak değerlendirildi. DRP'ler, PCNE İlaçla İlgili Sorunlar Sınıflandırması V9.1 kullanılarak kategorize edildi. İstatistiksel analiz SPSS V.26 kullanılarak gerçekleştirildi. Hastalık aktivite skoru ile ilişkili değişkenleri belirlemek amacıyla ikili lojistik regresyon analizi yapıldı ve p < 0.05 p-değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Sonuçlar: Ziyaret edilen 280 dış poliklinik hastasından, 203'ü uygun bulundu ve dahil edildi; hastaların %91.1'i kadındı. Hastaların yaş ortalaması (±SD) 51.9 ±12.3 yıldı. Hastaların yalnızca %36.45'inin ilaçlarına uyum gösterdiği belirlendi. Ortalama 2.08±1.46 sorunun her hasta başına geldiği toplam 423 ilaçla ilgili sorun tespit edildi. Hesaplanan DAS-28, hastaların %40.39'unun yüksek hastalık aktivitesine sahip olduğunu, %35.46'sının orta hastalık aktivitesine, %9.36'sının düşük hastalık aktivitesine ve %14.78'inin remisyonda olduğunu gösterdi. Sonuç: İlaç uyumsuzluğu, kadın cinsiyeti ve ilaçla ilgili sorunların, RA hastalarının hastalık aktivitesinin kötüleşmesi ile güçlü bir şekilde ilişkilendiği bulundu. Bu bulgular, RA hastalarında yüksek ilaçla ilgili sorun ve uyumsuzluk prevalansı ile birlikte değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Objective: With Rheumatoid Arthritis (RA) being one of the most challenging diseases to manage Drug Related Problems puts further obstacles in the way of reaching the goal of treatment. This study aims to detect and identify DRPs as well evaluate the adherence of patients with rheumatoid arthritis to their medications in Erbil, Iraq. Materails and Methods: The present study was conducted in two major hospitals in North Iraq. A cross-sectional multicenter design was adopted enrolling 203 RA outpatients from February 15th until June 1st, 2023. Medication adherence and drug-related problems were assessed using the Medication Adherence Report Scale 5 (MARS-5) and relevant RA and medication therapy guidelines. The DRPs were categorized using the PCNE Classification of Drug-Related Problems V9.1. Statistical analysis was carried using SPSS V.26. Binary logistic regression analysis was performed in order to identify variables associated with the disease activity score and p-value of < 0.05 was considered to be statistically significant. Results: Among the 280 visiting outpatients, 203 were eligible and included; 91.1% of the patients were female. The mean (±SD) age of the patients was 51.9 ±12.3 years. Only 36.45% of the patients were found to be adherent to their medications. A total of 423 DRPs with an average of 2.08±1.46 problems per patient were identified. Calculated DAS-28 showed 40.39% of patients were with high disease activity, 35.46% with moderate disease activity, 9.36% with low disease activity, and 14.78% with remission. Conclusion: medication non-adherence, female gender, and presence of DRPs were found to be strongly associated with the worsening of the disease activity of RA patients. These findings along with a high prevalence of DRPs and nonadherence were found among the RA patients.