COVİD-19 salgını sürecinde bireylerin stresle başa çıkma tarzları ile partner ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of people's coping styles and romantic relationships during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 846369
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İSMAİL ÖZDEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki doyumu, stresle başa çıkma tarzları, covid-19, genç yetişkin, Relationship satisfaction, coping styles, covid-19, young adult
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, 18-30 yaş aralığındaki genç yetişkin bireylerin Covid-19 sürecinde stresle başa çıkma tarzları ile romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışmanın bir diğer amacı ise, bireylerin stresle başa çıkma tarzları, romantik ilişki doyumu, Covid-19 pandemi sürecindeki kaygı düzeyleri ve cinsiyet, eğitim durumu, birlikte yaşanılan kişi, kişisel alan, pandemide iş kaybı gibi sosyo-demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmanın modeli, ilişkisel tarama modelidir. Araştırma, çevrimiçi ortamda yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, Covid-19 salgını sürecinde Türkiye'de yaşayan ve partner ilişkisi yaşamış ve/veya yaşayan, 18-30 yaş aralığındaki 189 genç yetişkin bireyden oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÇTÖ) ve Evlilik Öncesi İlişkileri Değerlendirme Ölçeği (EÖİDÖ) kullanılmıştır. Veriler, SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; Bağımsız Örneklem T-Test, Tek Yönlü ANOVA testi, Çok Değişkenli Korelasyon Katsayısı ve Basit Regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; bireylerin yalnız yaşaması ile stresle etkili başa çıkmaları arasında olumlu yönde ilişki olduğu bulunmuştur. Romantik ilişkinin pandemiden olumsuz etkilenme düzeyi ile ilişki doyumu arasında olumsuz yönde anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçları, bireylerin başa çıkma tarzları ile romantik ilişki doyumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Sosyo-demografik değişkenlerden cinsiyetin, ilişki doyumu ve pandemi dönemi kaygı düzeyi ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, bireylerin pandemi dönemindeki kaygı düzeyi ile son dönemdeki kaygı düzeyi arasında olumlu yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmanın bulguları alan yazın ile de karşılaştırılmıştır. Araştırmacılara ve uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between stress coping styles and romantic relationship satisfaction of young adults aged 18-30 during the Covid-19 process. Another aim of this research is to examine the relationship between stress coping styles, romantic relationship satisfaction, anxiety level during the Covid-19 epidemic, gender, educational status, living together, personal space, unemployment during the epidemic, and socio-demographic variables. The model of the research is the relational screening model. The study was carried out online. The study group of the research consists of 189 young adults between the ages of 18-30 who lived in Turkey during the Covid-19 epidemic and had/are in a partner relationship. The Sociodemographic Information Form, the Styles of Coping with Stress Scale (SSST), and the Premarital Relationship Assessment Scale (CISS) were used in the study by the researcher were used in the study. In the research, the data were analyzed using the SPSS 22.0 package program. In the analysis of data; Independent Sample T-Test, One-Way ANOVA test, Multivariate Correlation Coefficient and Simple Regression analysis were used. As a result of the analyzes made; A significant positive relationship was found between having one's own private space and living alone and effective coping. There is a significant negative relationship between the level of negative impact of the romantic relationship from the pandemic and romantic relationship satisfaction. The results of the analysis showed that there is a significant positive relationship between individuals' coping styles and their romantic relationship satisfaction. In addition, it was determined that gender, which is one of the sociodemographic variables, was significantly associated with relationship satisfaction and anxiety level during the pandemic period. In addition, there is a positive relationship between the concerns of individuals during the pandemic period and their concerns in the last period. The findings of the study were also compared with the literature. Suggestions for researchers and practice were made.