Gaziantep'te görev yapan hekimlerin kronik hastalık sıklığının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of chronic disease prevalence and related factors among physicians in Gaziantep
  1. Tez No: 846421
  2. Yazar: JÜLİDE FATMA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT SIRRI KETEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, hekimlerde, hipertansiyon, kronik hastalıklar, tiroit hastalıkları, Among physicians, chronic diseases, diabetes, hypertension, thyroid diseases
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Gaziantep'te görev yapan hekimlerin kronik hastalık sıklığını ve ilişkili faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda veri toplama yöntemi olarak anket formu kullanıldı. Araştırmacılar tarafından literatür taranarak oluşturulan 18 soruluk anket formunun ilk bölümünde araştırmaya katılan hekimlerin sosyodemografik özellikleri, anketin ikinci bölümünde kişilerin kronik hastalık sahibi olma durumları ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) kullanılarak kişilerin stres düzeyi sorgulandı. Bulgular ve Sonuç: Hekimlerde kronik hastalık prevalansı %22,8 olarak bulundu. Erkek hekimlerde bu oran %25,2 iken kadın hekimlerde %20 olarak saptandı. Asistan hekimlerde kronik hastalık görülme sıklığı %17,3, pratisyen hekimlerde %21,8, uzman hekimlerde ise %45,8 olarak tespit edildi. Çalışmamıza göre hekimlerde en sık görülen kronik hastalıklar hipertansiyon ve tiroit hastalıkları olarak bulunmuş olup, görülme sıklıkları %6,1 olarak tespit edildi. Hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi gibi hastalıkların erkek hekimlerde daha sık görüldüğü bulunurken tiroit hastalıklarının kadın hekimlerde daha sık görüldüğü saptandı. Ayrıca alkol kullananlarda hipertansiyon, et ağırlıklı beslenenlerde diyabet sıklığının daha fazla olduğu tespit edildi. Kronik hastalıkların risk faktörlerine baktığımızda, hekimlerde sigara kullanım sıklığı %20,6 olarak bulundu. Bu oran erkek hekimlerde %31,5, kadın hekimlerde %8,2 olarak belirlendi. Hekimlerde alkol kullanım sıklığı ise %20,6 olarak saptandı. Hekimlerin yalnızca %38,9'u dengeli beslendiğini belirtmiş olup, büyük çoğunluğunun (%78,9) haftada 150 dakikanın altında fiziksel egzersiz yaptığı tespit edildi. Bu konuda yapılacak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim is to determine the prevalence of chronic diseases and associated factors among physicians working in Gaziantep. Materials and Methods: In our study, a questionnaire form was used as the data collection method. The first section of the 18-question questionnaire form, created by researchers through literature review, includes the sociodemographic characteristics of the participating physicians, while the second section of the survey inquires about individuals' chronic disease status and their stress levels using the Perceived Stress Scale (PSS). Findings and Conclusion: The prevalence of chronic diseases among physicians was found to be 22.8%. This rate was 25.2% for male physicians and 20% for female physicians. The frequency of chronic disease among resident physicians was 17.3%, 21.8% among general practitioners, and 45.8% among specialist physicians. According to our study, the most common chronic diseases among physicians were hypertension and thyroid diseases, with a prevalence rate of 6.1%. Hypertension, diabetes, and hyperlipidemia were found to be more common in male physicians, while thyroid diseases were more common in female physicians. Additionally, it was observed that hypertension was more prevalent among alcohol users, and diabetes was more prevalent among those with a meat-heavy diet. When looking at the risk factors for chronic diseases, the prevalence of smoking among physicians was found to be 20.6%. This rate was 31.5% for male physicians and 8.2% for female physicians. The prevalence of alcohol use among physicians was also found to be 20.6%. Only 38.9% of physicians reported having a balanced diet, and the majority (78.9%) engaged in less than 150 minutes of physical exercise per week. It was concluded that further comprehensive studies are needed in this regard.