Berdi Kerbabayev'in 'Öten Günler' adlı eseri (Dil incelemesi-transkripsiyonlu metin-aktarma-dizin)
Berdi Kerbabayev's work called 'Öten Günler' (Language study-transcribed text-transfer-index)
- Tez No: 846422
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Berdi Kerbabayev, Öten Günler, ses bilgisi, şekil bilgisi, Turkmen Turkısh, Berdi Kerbabayev, Öten Günler, phonetics, morphology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 882
Özet
Türkmenlerin büyük bir çoğunluğu bugün Türkmenistan'da bağımsız olarak yaşamaktadırlar. Geniş bir alana yayılan Türkmen Türkçesi bugün İran, Irak, Afganistan, Suriye, Kafkasya gibi birçok bölgede konuşulmaktadır. Türkmenler bir yazı dili oluşturmadan önce zengin bir sözlü edebiyata sahiptiler. Bunlar destanlar, masallar, atasözleri, bilmeceler, halk şiirleri gibi türlerdir. Asıl eserlerini 18. Yüzyılda vermeye başlayan Türkmen Türkçesinin temelini Türkçe kelimeler oluşturmaktadır. Sovyet rejimi tarafından Türkmen dil ve kültürüne vurulan darbe sebebiyle yayımladıkları eserler veya düşünceleri sonucunda hapse atılmış, sürgün edilmiş veya katledilmiş birçok aydın yazarın eserleri Türkmen edebiyatında önemli bir yere sahip olmuştur. Rus istilası başladığı zaman vatansever Türkmen şairleri Ruslara karşı eserleriyle savaşmışlardır. Bunlar arasında Türkmenistan'ın önemli yazarlarından biri olan Berdi Kerbabayev'de bu baskılardan dolayı çok defa tutuklanmıştır. İkinci Dünya Savaşı yıllarında en verimli dönemini yaşayan Kerbabayev, birçok türde başarılı eserler yazmıştır. Nesir, tiyatro yazarı, çocuk edebiyatçısı, edebi tenkitçi devlet memuru gibi ünvanlara da sahiptir. İlk sosyalist gerçekçi roman, birçok şiir, hikâye, masal, bilmece gibi türlerdeki eserleri de dünya dillerine tercüme edilmiştir. Tez çalışmamızda Berdi Kerbabayev'in önemli eserlerinden Öten Günler adlı romanı dil ve gramer açısından incelenmiş, çeviri ve transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The majority of Turkmens live independently in Turkmenistan today. Turkmen Turkish, which has spread over a wide area, is spoken today in many regions such as Iran, Iraq, Afghanistan, Syria and the Caucasus Turkmens had a rich oral literature before creating a written language. These are genres such as epics, fairy tales, proverbs, riddles, folk poems. Turkish words form the basis of Turkmen Turkish, which started to produce its main works in the 18th century. The works of many intellectual writers who were imprisoned, exiled or murdered as a result of the works or ideas they published due to the blow dealt to the Turkmen language and culture by the Soviet regime, the works of many intellectual writers who were imprisoned, exiled or murdered as a result of their works they published or their ideas, have an important place in Turkmen literature. When the Russian invasion began, patriotic Turkmen poets fought against the Russians with their works. Among them, Berdi Kerbabayev, one of Turkmenistan's important writers, was arrested many times due to these pressures. Kerbabayev, who lived his most productive period during the Second World War, wrote successful works in many genres. He also has titles such as prose, theater writer, children's writer, literary critic, civil servant. His works such as the first socialist realist novel, many poems, stories, fairy tales and riddles have been translated into world languages. İn our thesis work, one of Berdi Kerbabayev's important works, Öten Günler was examined in terms of language and grammar, and its translation and transcription was made.