Matematik öğretmenlerinin STEM eğitimine yönelik görüşlerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri bağlamında incelenmesi
Investigation of mathematics teachers' opinions towards STEM education in the context of the problems they encountered and solution suggestions
  1. Tez No: 846518
  2. Yazar: SUZAN TAŞKESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Mathematics, Qualitative research, STEM education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitimi, birden fazla STEM alanının kesiştiği noktada ortaklaşa oluşan bilgi, beceri ve inançları kapsamaktadır ve matematik alanı ile yakından ilişkilidir. Bu çalışmanın temel amacı, matematik öğretmenlerinin STEM eğitimine yönelik görüşlerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri bağlamında incelenmesidir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması modeli kapsamındadır. Araştırmanın çalışma grubunu Siirt ilinde temel veya ileri seviye STEM eğitimi almış olan matematik öğretmenlerinden gönüllü olan 35 kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından literatür bulgularına ve alan uzmanlarının görüşlerine dayalı olarak geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bu doğrultuda benzer veriler 10 tema etrafında toplayarak okuyucunun anlayabileceği biçimde yorumlanmıştır. Elde edilen bulgularda STEM eğitiminin matematik eğitimindeki önemi hakkında hemfikir oldukları ancak matematik öğretiminde STEM eğitimi hakkında zaman kısıtlılığı, müfredat nedeniyle planlama zorluğu, öğretmen yetkinliğinin az olması, maliyetli olması, ekipman eksikliği ve kuramsal alt yapının oturmaması konusunda sorun yaşadıkları belirlenmiştir. Öğretmenler büyük çoğunlukla STEM eğitiminde matematiğin diğer disiplinlerle entegrasyonun kolaylaşacağını düşündükleri ve STEM eğitimi sonrası STEM temelli matematik etkinliklerini geometrik cisimleri daha iyi algılayabilmesi ve görselleştirebilmesi için derslerinde kullandıkları görülmüştür. Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu da teorik ve uygulamalı STEM eğitimi alan öğretmenlerin bu eğitimde elde ettikleri sonuçları derslerinde uygulamaya çalıştıklarıdır. Araştırma sonucunda STEM'in öğrenciler için oldukça yararlı olduğu, ancak öğretmenlerin STEM uygulamaları konusunda çeşitli sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Yaşanılan bu sorunların giderilmesi öğrencilerin yararına olacaktır. Bu doğrultuda farklı kurum ve kuruluşlar tarafından teorik ve uygulamalı STEM eğitimlerinin yaygınlaştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the views of mathematics teachers on STEM education in the context of the problems they encounter and solution proposals. The study is within the scope of the case study model, which is one of the qualitative research methods. The study group of the research consists of 35 volunteers from Mathematics teachers who have received basic or advanced STEM education in Siirt. The data of the study were obtained by using a semi-structured interview form developed by the researcher based on the literature findings and the opinions of the field experts. The obtained data were analyzed by content analysis. In this direction, similar data were gathered around 10 themes and interpreted in a way that the reader could understand. In the findings, it was determined that they agreed on the importance of STEM education in mathematics education, but they had problems about STEM education in mathematics teaching, about time constraints, difficulty in planning due to the curriculum, low teacher competency, cost, lack of equipment and lack of theoretical infrastructure. It was observed that the teachers mostly thought that the integration of mathematics with other disciplines would be easier in STEM education and that they used STEM-based Mathematics activities in their lessons after STEM education to better perceive and visualize geometric objects. Another important finding of the research is that teachers who receive theoretical and applied STEM education try to apply the results they obtained from this education in their lessons. As a result of the research, it was determined that STEM was very useful for students, but teachers experienced various problems in STEM applications. Solving these problems will be for the benefit of the students. In this regard, it has been suggested by different institutions and organizations to disseminate theoretical and applied STEM education.